2018. augusztus 21., kedd

MUTATJUK, HOVA TESZIK A PÉNZÜKET A MAGYAROK - NAGYOT NŐTT A PÉNZÜGYI VAGYON

AZÉNPÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.08.21.


Készpénzben és bankbetétben takarít meg a magyar lakosság, ráadásul a pénzintézetekben tartott vagyon nagyobb része is lekötetlenül hever a folyószámlákon. Az állampapír a harmadik legnépszerűbb, és ezzel ki is fújt a megtakarítás variálása. A lakosság nettó pénzügyi vagyona közel 42 ezermilliárd forint, vagyis fejenként 4,2 milliónk van. Vagy mégsem? 

Közel 2 ezermilliárd (1959 milliárd) forinttal nőtt idén az első félévben a lakosság pénzügyi vagyona, ebből 1282 milliárd forint köszönhető a megtakarításnak, a többi pedig az átértékelődés hatása – derül ki a Magyar Nemzeti Bank most nyilvánosságra hozott adataiból. Így összesen 49934 milliárd forintra nőtt a háztartások bruttó pénzügyi vagyona 2018. június végére, amiből a 8737 milliárd forintos hitelállományt levonva megkapjuk a 41197 milliárd forintos nettó pénzügyi vagyont.

Ez elvileg azt jelenti, hogy a lakosságnak átlagosan, fejenként 4,2 millió forint megtakarítása van, a csecsemőket is beleértve. Csakhogy az adatsor valójában csak a kimutatásban is létező számokat rejti, nem is beszélve a meglehetősen megkérdőjelezhető adatról, ami a céges tulajdonok értékét jelöli...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.