2018. szeptember 7., péntek

A BÉCSI ÉLET ÁRNYOLDALAI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Claire
2018.09.07.


Az osztrák fővárosban rengeteg magyar él, vagy ha nem is él ott, de sokan dolgoznak ott, vagy szaladnak néha ki egy rövidebb-hosszabb látogatásra. Nemrégiben a blogon is olvashattatok posztot, melyben Bécsben élő külföldiek mondták el a véleményüket annak kapcsán, hogy az Economist nemrégiben a világ legélhetőbb városának jelölte szokásos éves listáján. (A posztot itt olvashatjátok el.) A vélemények akkor is vegyesek voltak, most azonban következzenek egy olyan ember gondolatai, aki több mint hét éve él külföldiként Bécsben, ráadásul Claire szakmája szerint kifejezetten a bevándorlókkal foglalkozik (az International Centre for Migration Policy Development munkatársa), így talán elég jó rálátása van arra, mi vár a Bécsbe érkezőkre.

„Hét és fél éve élek Bécsben, így amikor meghallottam, hogy ez lett a világ legélhetőbb városa, kicsit zavarban voltam, mint mindig, amikor Bécs hasonló elismeréseket kap. (A Mercer életminőséget rangsoroló listáján 9 évig volt egyfolytában első.)

A Globális Élhetőségi Index lényege, hogy különböző területeket (egészségügy, oktatás, stabilitás, biztonság, kultúra, stb.) rangsorol nyilvános statisztikák, szakértők segítségével. Mindenesetre Bécs közel tökéletes eredményt ért el.

A város csodáit magam is meg tudom erősíteni, hiszen a közszolgáltatások és a tömegközlekedés annyira tökéletes, amennyire az emberileg lehetséges, emellett Bécs annyira biztonságos, hogy nyugodtan haza tudok sétálni bárhol az éjszaka közepén.

Kevesebb, mint 15 perc alatt bent vagyok biciklivel a munkahelyemen, mindezt a jól kijelölt bicikliutak biztonságában, csodás állapotban lévő történelmi épületek mellett elsuhanva.

Az évszaktól függően zenei, színházi, gasztronómiai, művészeti, tánc-, film- és irodalmi fesztiválok várnak, nyáron lehet úszni a Dunában, telente korcsolyázni a városháza előtt. Néha olyan az egész, mintha a városi élet valamilyen utópiájában élne az ember...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.