2018. szeptember 7., péntek

MINDEN DIKTÁTORT A KÖRNYEZETE LEPLEZ ÉS MODERÁL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.09.06.


Jó esetben a diktátorok környezetében vannak olyan emberek, akik tisztában vannak azzal, hogy a “főnökük” szalonképtelen, korlátolt, műveletlen és bizonyos értelemben elmebeteg. Maga a diktátor lét a bizonyítéka annak, hogy valaki elmebeteg. Normális ember nem lesz diktátor, a korlátlan hatalom megszállottja, nem nyomja el, nem terrorizálja a környezetét, nem tapossa mások jogait, nem akar mindenható lenni, aki központosít minden hatalmat a kezében.

Az esetek többségében skizofrén paranoia áll a háttérben, diagnosztizálható elmebetegség. A diktátorok jelentős részénél ki is mutatták ezt a betegséget, amelynek jellemzője, hogy a betegnek nincs betegségtudata. A környezete azonban, amely közel áll a diktátorhoz, és az a feladata, hogy annak esztelen döntéseit is végrehajtsa, tisztában van azzal, hogy milyen veszélyt jelent a főnökük őrültsége. Ezért egy idő után felismerik a küldetésüket, hogy ezt valahogy leplezzék és ellensúlyozzák.

Sokszor kemény munkát igényel a részükről, hogy magát a diktátort megvédjék döntései súlyos következményeitől vagy a nyilvánosság előtti teljes lejáratódástól. A környezetében dolgozó emberek általában azonosulnak a céllal és a feladattal, ezért nem a diktátor elleni aknamunkának tekinthető, hogy próbálják leplezni a diktátor igazi arcát, az elviselhetetlen természetét, a bunkóságát, és próbálják a normális keretek közt tartani a működését.

Ez kivétel nélkül így van minden politikai, vallási, intézményi diktátor esetében, és ennek a sikere csak korlátozott mértékű lehet. Hiába próbálják megvédeni, moderálni és az őrültség határát súroló döntéseitől megvédeni a diktátort, azt csak egy mértékig lehet, mert ő nem akar moderálódni, legfeljebb a hiúságát védeni, hanem meg akarja valósítani elmebetegség által torzult önmagát. Csak egy ideig tartja hasznosnak a maga által választott ellensúlyt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.