2018. október 2., kedd

A NÉMET ÁLLAMFŐ KEMÉNYEN BÍRÁLTA ORBÁNT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.10.02.

- Németország elnöke szerint Orbán Viktor sületlenségeket beszél, viszont megkérdőjelezi a demokráciát

- A finn konzervatívok egyik vezetője azt szorgalmazza, hogy az Európai Néppárt mielőbb intsen búcsút a magyar kormánypártnak

- Fukuyma: a magyar kormányfő nemzetfelfogása kirekesztő jellegű és Orbán számára Putyin barátsága fontosabb, mint Merkelé

FAZ

A német államfő antidemokratikus törekvéseket vetett Orbán Viktor szemére. Steinmeier Münchenben azt mondta, hogy illiberális demokrácia nem létezik, a fogalom önmagában ellentmondást takar, hiszen a demokrácia vagy liberális, vagy nem demokrácia. A politikus közvetve a lengyel kormányt is bírálta, mondván, hogy a tekintélyelvű vezetések első lépésként gyakran korlátozzák a bíróságok függetlenségét, visszaszorítják az alapjogokat és a jogállami normákat. Ám név szerint csak a magyar kormányfőt említette. Egészen pontosan úgy fogalmazott: egyes országokban kétségbe vonják a liberális demokráciát és a jogállamot, ám aki ezt nem hiszi, az olvassa el Orbán tusványosi beszédét.

Süddeutsche Zeitung

A német törvényhozás korábbi elnöke szerint leginkább a magyar és a lengyel példa mutatja, milyen nagy és veszedelmes a jobboldali-populista kísértés, a nacionalizmus újbóli felemelkedése, az igény a gyors és egyszerű megoldások iránt. A német egység napja alkalmából írott cikkében azonban Wolfgang Thierse felhívja a figyelmet, hogy Kelet-Németország nem sodródhat ebbe az irányba, ezt a liberális demokrácia érdekében meg kell előzni. Az ország keleti fele persze még jócskán el van maradva a nyugati területektől, ami csalódást és dühöt eredményez, de itt a lényeg ugyanaz, mint ami egész Európában: veszélyben van a liberális, jogállami demokrácia. Éppen ezért nem csupán gazdasági lépéseket kell tenni az életszínvonalbeli-fejlettségi különbségek eltüntetésére, hanem szükség van demokratikus meggyőzésre is, hatni kell az érzelmekre, a megértésre, mert csak akkor lehet sikeres az újraegyesítés.

FT

A korábbi finn kormányfő azon van, hogy az Európai Néppárt a hónap 2. felében esedékes tanácskozásán igenis vitassák meg a Fidesz tagságát. Stubb, aki a pártcsalád strasbourgi frakcióvezetője riválisaként pályázni kíván a Bizottság elnöki tisztére, mégsem Webert, hanem Orbán Viktort tekinti fő politikai ellenfelének. Azt mondja, mindenkinek színt kell vallania az illiberális demokráciával kapcsolatban, tehát hogy melyik oldalon áll. És tiszteletben kell tartani a szabályokat. Épp ezért azért kampányol majd, hogy őrizzék meg a liberális nemzetközi rendet, benne olyan értékekkel, mint a nyíltság és a jogállam, amit azonban Franciaországtól Lengyelországig egyre inkább támadnak a feltörekvő euroszkeptikus erők. Úgy fogalmaz, hogy azért kel barikádra, mert szeretné megvédeni az európai életformát.

A politikus a lap szerint régi idők maradványának tűnhet, hiszen a konzervatívok mind inkább jobbra tolódnak, válaszul a populista, migránsellenes pártok nyomulására. EU-párti politikusként szövetségesének tekinti Macront a Brüsszel-ellenes nacionalistákkal szemben, függetlenül attól, hogy a francia elnök nem jobboldali. Kijelentette: Salvinival szemben pl. mindenképpen az államfő mellé állna. A küzdelemben jól jön neki, hogy közvetlen tapasztalatai vannak neki Finnországból, miként kell ártalmatlanná tenni az euroszkeptikus erőket. Mint mondta, az Igazi Finneket halálra simogatták, ezt a taktikát azonban nem alkalmazná Orbánnal és annak populista szövetségeseivel szemben. Ugyanakkor közölte, hogy a lengyel PiS vagy az olasz Liga csak a testén keresztül csatlakozhatna az EPP-hez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.