2018. október 17., szerda

BOD PÉTER ÁKOS: A MAGYAR ÁLLAM AZ EMBERCSEMPÉSZEK VERSENYTÁRSÁVÁ VÁLT

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2018.10.16.


A Három a magyar elnevezésű videószamizdatban nyilatkozik először hosszabban a Századvég-botrány óta Bod Péter Ákos egyetemi tanár, volt miniszter és jegybankelnök. A videóblog második évadának első adásában Orbán Viktor korábbi miniszterelnöki tanácsadója beszél róla, hogy ki járt jól a kötvénybiznisszel, és miképp vált a magyar állam a migránsokat Európába csempésző bűnözők konkurenciájává.

„Ha nincs ez az ügy, az a negyven ember elolvassa és idézik ketten” – mondja Bod Péter Ákos. A tanulmány, ami a hírek szerint a Századvég folyóirat teljes szerkesztőségének a kirúgásához és a lapszám visszahívásához vezetett, a járadék témáját járta körül. Vagyis a versenykorlátozás következtében keletkező extraprofitot és ennek a társadalomra nézve káros hatását. A botrány a professzor becslése szerint meghússzorozta az olvasók számát. Az írás jelenleg online itt olvasható, valamint papíron, szamizdatként is terjed. Egy példány a műsorban is előkerül belőle.

„Az autonómia nem fér bele a NER-be.” Bod Péter Ákos ezt már Gulyás Balázs felvetésére mondja, aki a jobboldali, polgári nyilvánosság beszántására kérdezett rá a századvéges eset kapcsán. Felemlegetve a Kommentárt, a Heti Választ és a Magyar Nemzetet is.

A beszélgetésben emellett szó esik a letelepedési kötvényekről is. Konkrétan arról, hogy egy tanulmány szerint ez a kétes ügylet 30 milliárd forint veszteséget okoz a magyar adófizetőknek. Azonban Bod Péter Ákos szerint a valós számok még ennél is rosszabbak. „Az állam versenyképes lett az embercsempészekkel” – jelentette ki, utalva arra, hogy ma egy migránsnak jobban megéri a magyar állam szolgáltatásait igénybe venni az Európába jutáshoz.

A Bod Péter Ákos részvételével készült évadnyitó részben terítékre került még a Századvég-ügy és a polgári nyilvánosság helyzete, valamint a letelepedési kötvények mellett Márky-Zaj Péter és a hódmezővásárhelyi politikai helyzet, továbbá a Corvinus Egyetem sorsa is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.