2018. október 28., vasárnap

MIT ADNAK NEKÜNK FELMENŐINK?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2018.10.28.


Hosszú hétvégék, őszi szünet, temetők körbejárása. A legtöbb család programjai ezek körül zajlanak mostanában. Talán érdemes kihasználni ezt az időszakot arra is,

hogy kicsit felfrissítsük emlékeinket saját őseinkről, illetve ha keveset tudunk róluk, megpróbáljunk utánakérdezni, ha még van kitől. Sokszor nem is gondolnánk, mennyire fontos, hogy ismerjük a hátterünket, hogy legyen identitásunk, hogy megértsünk dolgokat, legfőképpen saját magunkról.

A Lelkizóna előző blogbejegyzése egy nagyon izgalmas témáról írt, arról, milyen meghatározóak tudnak lenni a családi történetek, mennyire átöröklődnek a korábbi generációk megélései. Szinte felfoghatatlan, sokak számára hihetetlen. Pedig ha többet megtudunk a nagyszüleinkről, azok szüleiről, garantált, hogy erős hatást gyakorol ránk, adhat egy erős tartást, vagy előfordulhat, hogy megismerve valami fontos családi történetet, sok dolog egészen más értelmet nyerhet az életünkben.

Van egy barátnőm, akinek sokáig éltek a nagyszülei, ismerhette mind a négyüket, ráadásul sokat meséltek, egyik nagypapája nagy viccmesélő, anekdotázó volt. Imádom, amikor ezeket a történeteket beleszövi a beszélgetésekbe, amikor felidézi nagyszülei emlékét, ahogy mesél róluk, idézi a nagyapjától hallott vicceket. Valahogy mindig azt érzem ezekből, hogy neki van egy óriási öröksége, egy szellemi és pszichés támasza. Ez egy hihetetlen erős háttér, kapaszkodó! Kicsit talán hasonlítható a javakban mérhető nagy örökségekhez, családi vagyonokhoz, de azoknál sokkal-sokkal erősebb, hiszen nem vehető el, nem játszható el kártyán, nem lehet rajtuk civakodni az örökösöknek, és amíg élsz, benned élhet, veled van, te pedig továbbadhatod. Persze ha negatív, ha rossz az emlék, ha szégyenteljes a megöröklött múlt, vagy valami nagy tragédiát rejteget a család, az egészen mást eredményezhet, de ott is fontos lehet tudni róla.

Eszembe jut erről az On The Spot sorozata, amelyet diktátorok gyerekeivel forgattak. Hihetetlenül érdekes, tanulságos történetek voltak!

Becsüld magad, hogy mások is megbecsüljenek!

Számtalanszor megtapasztaltam, hogy az önismeretünket, az önbecsülésünket is erősen meghatározza a múltunk, annak ismerete, tudatosítása. Megérthetjük, mi miért történt és ki mennyiben és miért felelős. Ha megértjük a családtagjainkat, sokkal könnyebb lesz nekünk is, megérthetjük azt is, mi miért viselkedünk úgy, ahogy, miért ütközünk problémákba, miért vagyunk netán érzékenyebbek az átlagnál. Sokszor a furcsa, értehetetlen szorongások mögött is hasonló történetek lapulhatnak és biztos, hogy az értékrendszerünkre is nagyon erősen kihatnak az ősöktől megörökölt dolgok.

Az empátiánk, a másokra való ráhangolódási, kapcsolódási képességünk is erősödik, ha foglalkozunk ilyen kérdésekkel. Ezek pedig kulcsfontosságúak az életben való boldoguláshoz, az elégedett élethez.

Mert a felszín alatt mindig sokkal több lényeges részlet lapul. Semmi nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik! Tudjátok, az csak a jéghegy csúcsa...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.