2018. november 12., hétfő

250 MILLIÁRDOT SIKERÜLT KISZERVEZNI A MATOLCSY-ALAPÍTVÁNYOKBÓL, A MARADÉKOT BETETTÉK MÉSZÁROS BANKJÁBA

24.HU
Szerző: 24.hu
2018.11.12.


266 milliárd forint közpénzzel indultak a jegybank alapítványai, 2018 őszére azonban ezt a pénzt szinte teljes egészében sikerült kiszervezni az alapítványok cégbirodalmába és ingatlanokba. Az alapítványok százmilliárdos befektetési csomagja vállalati kötvényeken és befektetési jegyeken keresztül a cégbirodalom értékpapír-alapjába került, ami vállalati kötvényeket és befektetési jegyeket vett belőle.

Mindössze 26 milliárd forint közvetlen pénzügyi befektetésük maradt a Matolcsy György-féle Pallas Athéné-alapítványoknak, amelyeket tízszer ennyi közpénzzel, 266 milliárd forinttal indított el a jegybank 2015 elején.

A megmaradt 26 milliárd forintjukat szinte az utolsó fillérig a Mészáros Lőrinc felcsúti szupervállalkozó résztulajdonában és Matolcsy György jegybankelnök volt helyettese, Balog Ádám vezetése alatt álló MKB Bankban tartották.

Ez derül ki a számokból, amiket az alapítványok vagyonát kezelő Optima Zrt. közadat-igénylésben adott ki a 24.hu-nak.

Az alapítványok 2018 harmadik negyedévének végén a 26 milliárd forintból 10,4 milliárdot bankbetét formájában tartottak az MKB-ban, 15,2 milliárdot pedig 2024-ben lejáró vállalati kötvények formájában. Az MKB-s kötvényekből az alapítványok még 2017 második negyedévében vásároltak be közel 20 milliárd forint értékben, a hatalmas bankbetét viszont új fejlemény az alapítványok történetében. Működésük elején tartottak pár tízmillió forintot a pénzintézetben, azután azonban a Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó NHB Bankot, illetve a Gránit Bankot preferálták. Az alapítványok MKB-s bankbetétje 2018 elején jelent meg a portfólióban 714 millió forinttal, 2018 második negyedévére 2,5 milliárdra, a harmadik negyedév végére pedig már 10,4 milliárdra hízott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.