2018. december 2., vasárnap

A BELÜGYMINISZTÉRIUM NEM TUDJA, MIKOR LÉPETT BE MAGYARORSZÁGRA NIKOLA GRUEVSZKI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.12.02.


Nikola Gruevszki a Miniszterelnökség közleménye szerint különleges eljárás során nyújtotta be a menekültkérelmét, de sem a Bevándorlási Hivatal, sem a Belügyminisztérium nem mondja meg, hány embernek tették ezt lehetővé az elmúlt négy évben. A Belügyminisztérium ráadásul azt állítja, hogy nincsenek adatai arról, hogy mikor lépett be Magyarországra a hazájában korrupció miatt két év börtönbüntetésre ítélt volt macedón miniszterelnök. Pintér Sándor belügyminiszter országgyűlési képviselői kérdésre sem válaszolt az ügyben.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, idén pedig hazájában jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés és korrupció miatt. Gruevszkinek 2018. november 8-ig kellett volna jelentkeznie a kijelölt börtönnél, de ezt nem tette meg, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene.

November 13-án Gruevszki a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Budapesten tartózkodik, és menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. Ez azért furcsa, mivel a macedón hatóság elvette Nikola Gruevszki útlevelét, macedón személyi igazolvánnyal pedig nem lehet belépni Magyarország területére.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter eleinte nem volt hajlandó részleteket mondani az ügyről, de november 14-én a Miniszterelnökség kiadott egy közleményt, amiben elismerték, hogy Gruevszkit különleges bánásmódban részesítették a magyar hatóságok.

“A magyar hatóságok biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Nikola Gruevski – tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt – menekültügyi kérelmének benyújtására és meghallgatására a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerüljön sor.”


A magyar hatóságok nem árulnak el semmit...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.