2018. december 4., kedd

ILYEN ELLENFÉLLEL MÉG NEM TALÁLKOZOTT MACRON, HA NAGYON KEMÉNYKEDIK, BELEBUKHAT

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.12.04. 


Fél évszázada nem látott Franciaország olyan komoly elégedetlenségi hullámot, mint a jelenlegi, amelyet a franciák többsége az utcai erőszak ellenére támogat.

Egy otthona ablakából kihajoló nyolcvanéves asszony lett a franciaországi „sárgamellényes” tiltakozó akció negyedik halálos áldozata: az asszonyt arcon találta egy könnygázt tartalmazó palack, s sérülése olyan súlyos volt, hogy a műtőasztalon életét vesztette. Az 1968-as diáklázadás óta legkomolyabb franciaországi tiltakozóakció közben tovább terjed: a demonstrációkat az üzemanyagadók emelése miatt tiltakozók kezdték, most viszont már a mentősök és az oktatási reformokat elutasító főiskolások is tüntetnek.

A hivatalos adatok szerint vasárnap országszerte 140 ezren vettek részt a tiltakozásokban. Többségük békésen tüntetett, a sárgamellényesek rendre elzárják a főutakat, illetve a gyárakhoz, üzemanyagraktárakhoz és üzletekhez vezető útszakaszokat. Néhány ezren viszont randalíroztak Párizs belvárosában, a Diadalív környékén, illetve a Champs-Élysées sugárúton: autókat gyújtottak fel, s üzleteket fosztottak ki.

Zavargások voltak a külvárosokban is, ahol a tüntetők utcabútorokat, illetve autókat gyújtottak fel, s Toulouse-ban is összecsaptak a tüntetők és a rendfenntartók. A rendőröknek végül csak könnygáz- és hanggránátok, illetve vízágyúk bevetésével sikerült szétoszlatni a tömeget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.