2018. május 31., csütörtök

KORLÁTOZ, FENYEGET, ÉS FÜGGETLENSÉGET CSORBÍT AZ ALAPTÖRVÉNY.MÓDOSÍTÁSA TASZ SZERINT

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2018.05.30.


Mint ismert, Trócsányi László igazságügyminiszter tegnap nyújtotta be a kormány nevében az alaptörvény hetedik módosítását. A módosító javaslat három nagy témakört érint: a különbíróságok létrehozását, az illegális bevándorlás elleni küzdelmet és a gyülekezési jog korlátozását. A módosító javaslatról lesújtó véleményt közölt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet.

A különbíróságok létrehozásával szerintük az ítélkezés eddig is törékeny függetlensége csorbul súlyosan. A Közigazgatási Felsőbíróság tervezett létrehozásával kapcsolatban ugyanis úgy gondolják, hogy súlyos aggodalomra ad okot,
hogy ez a szervezeti átalakítás tálcán kínálja annak a lehetőségét, hogy csorbítsák az intézményrendszer függetlenségét.

A jogvédők rámutatnak, hogy korábban szervezeti átalakítással sikerült elérni azt is, hogy az alkotmánybírák között is a fideszes tagok kerüljenek többségbe, és a a politikailag érzékeny ügyek döntő részében a kormány számára kedvező ítéletek szülessenek.

A TASZ szerint az új közigazgatási bírósági rendszer fényében különösen aggasztó a módosító javaslat másik fő pontja, a magánélet és a magánlakások védelme, amely a gyülekezési jogot korlátozza, és amelyet vélhetően a politikusok háza előtti tüntetések megakadályozása ihletett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.