2018. június 29., péntek

LÁZÁR JÁNOS ÉDESAPJA, NAGYBÁTYJA, UNOKATESTVÉRE A FÖLDÁRVERÉSEK NYERTESEI KÖZÖTT CSONGRÁDBAN - ITT A LEGÚJABB ÁNGYÁN-JELENTÉS

ÁTLÁTSZÓ - FÖLDMUTYI
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.06.26.


Lázár János édesapja, nagybátyja, unokatestvére és annak felesége: a család így együtt több mint 500 hektárt, a megyében dobra vert állami földek 4,3 százalékát vihette. A nagy nyertesek között van még Besenczy Zoltán, Szarvas volt fideszes alpolgármestere és fia, illetve más helyi érdekű oligarchák. Ez derül ki egyebek mellett Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár legújabb elemzéséből.

Ángyán József, a második Orbán-kormány vidékfejlesztési államtitkára 2015 óta készít tanulmányokat az úgynevezett Földet a gazdáknak! program gyakorlatáról. A megyei földárverésekről most készült el a hetedik jelentés. Ezúttal a téma Csongrád megye, ahol 12,1 ezer hektárt árvereztek el. A trend a szokásos: kevesen nyertek nagyon sokat, köztük kormány-közeli potentátok hozzátartozói.

A mintegy 12 ezer 100 hektár elárverezett megyei területből több mint 7 ezer 700 hektár, azaz közel 64 százalék, licitálás nélkül, kikiáltási áron talált gazdára.

További 2100 hektár pedig azt alig meghaladó áron, ráadásul a hektáronkénti 10-35 millió forintos európai földárak töredékéért, átlagosan 1,6 millió/ha megfizetésével került az árverési nyertesekhez.

A területek több mint felét olyan nagy, 20-270 hektáros birtoktestek formájában hirdették meg, amelyeknek akár több százmillió forintos kikiáltási árával a valóban helyben élő, ténylegesen gazdálkodó családok aligha rendelkeznek.

Az elkelt megyei földterület ugyan 277 nyertes árverezőhöz került, de annak mintegy 70 százalékát, több mint 8300 hektárt mindössze 27 nagy, 100 hektár fölötti területhez jutott érdekeltség szerezte meg. Az „átlagjavító”, 20 ha alatti területet szerző 126 kisnyertes érdekeltség, a nyertesek közel 60 százaléka csupán a területek kevesebb mint 9 százalékához, összesen alig több mint 1000 hektárhoz jutott. A megyei átlag: nyertesenként 44 hektár – szépen kommunikálható, csak hamis.

Csongrád megyében a földek mintegy 58 százalékát külső, tőkeerős árverezők szerzik meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése