2018. augusztus 24., péntek

TÚL RÉGÓTA TART A JÓ VILÁG AMERIKÁBAN, ITT AZ IDEJE, HOGY BEÜSSÖN A KRACH

QUBIT
Szerző: RÁCZ JOHANNA
2018.08.23.


Nehéz megmondani, hogy mikor, de „egészen biztos”, hogy a közeli jövőben a 2008-ashoz hasonló pénzügyi válság söpör át a világon – mondta a világ második leggazdagabb embere, Bill Gates márciusban egy reddites interjúban. A Microsoft alapítója a merész kijelentésnél nem másra hivatkozott, mint a világ harmadik leggazdagabb emberére, egyben barátjára, Warren Buffettre, a Berkshire Hathaway első emberére. 

A 2008-as gazdasági válság az amerikai jelzáloghitel-piacon robbant ki, és gyorsan továbbgyűrűzött. A nagy gazdasági világválság óta tapasztalt legsúlyosabb krízis hatására csak az Egyesült Államokban 8,7 millióan veszítették el munkájukat.

Csakhogy a válság véget ért, és az amerikai gazdaságban szinte példátlan aranykor köszöntött be: a második világháború óta mostani a második leghosszabb fellendülési időszak, (egyelőre) csak 10 hónappal rövidebb, mint a leghosszabb, amely 119 hónapig tartott 1991 és 2001 márciusa között. Mivel a konjunktúra átlagos időtartama a háború óta 57 hónap, amit már jócskán túlléptünk, sokak szerint törvényszerű, hogy a nem túl távoli jövőben fordulópontnak kell jönnie, és beüt a krach...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.