2018. augusztus 24., péntek

NYELVTUDÁS NÉLKÜLI MUNKA AUSZTRIÁBAN?!

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Kriszti
2018.08.24.


Túl azon, hogy lassan másfél évtizeddel Magyarország uniós csatlakozását követően alaptételnek kellene lennie annak, hogy nyelvtudás nélkül nem indulunk külföldre munkát vállalni, mégis meglepően gyakran fut bele az ember olyan kérdésekbe, melyek azt feszegetik, hogy érdemes-e belevágni a határátkelésbe úgy, hogy az ember nem ismeri az adott ország nyelvét (vagy nem tud legalább angolul). Kriszti mai írása is ezt a kérdést feszegeti, benne egy szakemberrel készített interjúval.

„- Helló, van munka? Tudtok valami jót? Hogy mi? Németül? Pár szót tudok… de nem az a lényeg, bármit elmagyarázok ha kell… 
- Sziasztok! Tudtok valami melót? Picit beszélek németül, azonnal tudok kezdeni. 
Számos hasonló érdekes „álláskeresés” kering az ausztriai magyar Facebook-csoportokban. Lelkes munkakeresők míves beszélgetései csalnak mosolyt az arcunkra, vagy éppen taszítanak mély döbbenetbe. Mai napig az egyik legnagyobb kérdés: lehet-e német nyelvtudás nélkül munkát találni és dolgozni Ausztriában? Szerintetek? 
Nagyon megoszlanak a vélemények a témáról. Természetesen minden élethelyzet megtalálható itt is. Van, aki nem tudja az adott nyelvet, van, aki alapszinten beszél, van, aki tanul és fejlődik és olyan is, aki más idegen nyelven érvényesül az osztrákoknál. 
Nekem szinte mindegyik “típusból” van ismerősöm és azt látom, feltalálják magukat. Ez természetesen egyénfüggő és nagy szerencse is kell hozzá, de a legtöbben, akik nem beszélik az adott ország nyelvét, nem az álomszakmában dolgoznak. Ideig-óráig elvannak, de az igazság az, hogy a munkaerőpiac akkor nyílik ki igazán, ha beszéljük az adott ország nyelvét. 
Hogy kiderítsük mi az igazság, egy Bécsben élő magyar HR-es hölggyel, Marton Krisztinával beszélgettünk, és neki tettük fel a mindenkit foglalkoztató kérdéseket. 
Ausländerin: Lehet nyelvtudás nélkül igazán jó állást találni? 
Marton Krisztina: Bármilyen célországban a munkaerőpiac akkor nyílik meg igazán, ha beszéljük az adott ország nyelvét. Egy mankó lehet az, ha egy másik idegen nyelvet tudunk, ez Európában főként az angol. 
Rengeteg kis-, közép- és multinacionális vállalat van Ausztriában, ahol a munkakörnyezet angol, de az a tapasztalat, hogy egy idő után itt is elérünk egy üvegplafont, ami után nem tud az illető továbblépni, kimozdulni egy pozícióból. 
  • Tanács: Aki elkezdi a nyelvet tanulni és szeretne dolgozni, annak az állásinterjún érdemes elmondani azt, hogy “igen, nem tudok olyan jól, tanulok folyamatosan, itt és itt tartok, és a munkámban ennyit tudok hasznosítani belőle”. Innentől természetesen a munkaadó dönt, de nagyon fontos, hogy az látszódjon, hogy a munkavállaló fejlődni akar. 
Van valami különlegessége az osztrák munkaerő piacnak? Hasonló feltételekkel pályázik itt is egy magyar állampolgár? 
Ausztriában sokkal nagyobb a kis- és középvállalkozások aránya, kiváló pozíciókat tudunk találni kisebb cégeknél is. 
  • Tanács: Rendszeresen figyeljük az interneten lévő állásajánlatokat. Ha egy ismeretlen kisvállalkozásról van szó, ide is nyugodt szívvel pályázhatunk, ugyanúgy ahogy az ismertebb cégekhez...

  • ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.