2018. szeptember 18., kedd

SPÉDER ZOLTÁN KIVONULT AZ INDEX MÖGÜL, AZ EDDIGI IGAZGATÓ ÉS EGY KDNP-S ÜZLETEMBER VETTE MEG A CEMP-ET

444
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2018.09.17.



Hétfőn kora este a szerkesztőségben bejelentették, hogy tulajdonost vált az Index.hu hirdetéseit szervező CEMP Sales House értékesítési ügynökség, és az Index mellett több portált tömörítő Cemp-x Online Zrt. Mindkét cég idáig Spéder Zoltán üzletember tulajdonában volt. A hírről közlemény is érkezett a 444-be.

A Spéder tulajdonában lévő két CEMP-cég előbb megszerezte az Index alapítványát, a Magyar Fejlődésért Alapítványt alapító NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t, majd Spéder eladta az egész csomagot Ziegler Gábor és Oltyán József magánszemélyeknek.

A tranzakció a közlemény szerint nem érinti a szerkesztőséget foglalkoztató Index.hu Zrt.-t, amely továbbra is a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) tulajdonában marad.

„Az index szerkesztőségi függetlensége a kiadó alapítványi tulajdonlásnak köszönhetően garantált”

- írta a közleményben az alapítvány kuratóriumát vezető Bodolai László.

Az első blikkre nem egyértelmű, miért vették bele az alapítványt alapító NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t is az üzletbe, amelynek (elvileg) nem lehet ráhatása már az alapítványi tulajdonban lévő kiadócégre.

Ezzel egyidőben változik az Index.hu kiadó igazgatóságának összetétele is. Távozik Simicska Lajos volt jogi képviselője, Nagy Ajtony Csaba, valamint Kereszty Gábor igazgatósági tag. A három fős igazgatóságot Bodolai vezeti, mellette tag maradt Szombathy Pál televíziós újságíró, és mellé kerül majd az Index (mindenkori) főszerkesztője.

A Cemp-x online alá tartozik többek közt a Dívány, a Femina, a Port., a TotalCar, és a Napi is, ide tartozik az Inda szolgáltatáscsoport, illetve a csoport sales house tevékenységét ellátó CEMP SH Kft. Ezek a lapok és az értékesítő cég is mennek az új tulajdonosokhoz.


Spéder Zoltán, aki 2006 óta tulajdonolta különböző vállalatokon keresztül a céget, a felszínen kivonul a lap életéből, és ezzel párhuzamosan megszűnik Simicska Lajos és embereinek közvetett befolyása is az újság felett. 


Régi barát a két új tulajdonos: egy eddigi igazgató és egy KDNP-s figura

Az egyik új tulajdonos, Ziegler Gábor a 2000-es évek eleje óta van az Index kötelékében, 2008 májusában lett a cég értékesítési igazgatója, a lap igazgatóságának tagja, később pedig az újság mellé kiépített CEMP Sales House értékesítési vezetőjének nevezték ki.

Az elmúlt négy évben ő volt a sales house ügyvezető igazgatója is, a hvg.hu pedig múlt héten írta meg, hogy júliusban Ziegler vette át annak a cégnek az irányítását is, amely a kiadót tulajdonló alapítvány alapítójaként lett ismert (NP Nanga Parbat Zrt.). Ziegler a Spéder vezette cég egyik legfontosabb beosztottja volt az elmúlt tíz évben.

Oltyán József szerepe még érdekesebb. A CEMP-ből az ő életrajzát is elküldték a szerkesztőségnek, ebben az áll, hogy jelenleg a vidéki hírportálokat üzemeltető, milliárdos forgalmú Regon Média Zrt. tulajdonos vezérigazgatója, de korábban dolgozott a Winterthur Pénztárszolgáltató Zrt. vállalati tanácsadójaként és Ziegler Gáborhoz 20 éves barátság köti.


A kecskeméti illetőségű Oltyán ismert arról is, hogy övé a magyarepitok.hu építési hírportál is, ahol több vitatott kormánybarát építkezést is védelmébe vett. A közleménybül kiderül, hogy a korábban az MSZOSZ-ban aktív Oltyán jelenleg a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja, bizottsági elnöke, aki nem rejtegette kormánypárti elkötelezettségét az elmúlt időszakban sem.

Arról, hogy Ziegler és Oltyán milyen forrásból fedezte a két több milliárd forintos forgalmú cég vételárát, a közlemény nem szól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.