2018. szeptember 18., kedd

KÍMÉLETLEN JELENTÉST ADOTT KI AZ ET: VERIK ÉS KÍNOZZÁK A MENEKÜLTEKET A MAGYAR RENDŐRÖK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2018.09.18.


...A CPT-dokumentum legmegrázóbb része az embertelen bánásmódról és a Szerbiába való visszatoloncolásokról szóló fejezet. A jelentéskészítők ugyanis több menekülttel beszéltek, hét részletes beszámolót pedig le is írtak. Mindegyik mesélő átjutott a határkerítésen, azonban a magyar rendőrök elfogták és visszakísérték őket Szerbiába – elmondásuk szerint jellemzően ekkor, az elengedés előtt közvetlenül történtek a bántalmazások. Általánosságban elmondható, hogy – a menekülteken megvizsgált sérülések és az elmondások alapján – a legtöbben ütéseket, rúgásokat szenvednek el a testükön, beleértve a fejet is. Több jel mutat gumibot és paprika spray használatára is, valamint kutyaharapásra.

- Egy menekült egy tizenöt fős csoport tagja volt, amikor elfogták őket a rendőrök a magyar oldalon. Ő arról számolt be, hogy a rendőrök leültették, majd hason és a jobb bordáin többször megrúgták. Ezt követően kutyákkal próbálták megfélemlíteni a csoportot. A delegáció orvosa egy 10x5 centis, halványuló sérülést talált a jobb oldalán.
- Egy másik menekült azt állította, hogy egy magyar rendőr a jobb térde alatt rúgta meg, miután átjutott a kerítésen. Az orvosi vizsgálat során egy nagyjából 5x4x4 centiméteres, háromszög alakú sérülést találtak az említett helyen.
- Volt, aki azt mondta, a rendőrök arcon ütötték, miután megállították a furgont, amiben Magyarországra csempészték. A vizsgálat során a bal és a jobb szeme körül is feketés, lilás véraláfutást találtak.
- Egy menekült arról számolt be, hogy amikor elfogták, egy rendőrkutya megharapta a bal felkarját. Az orvosi vizsgálat kutyaharapásra utaló, lyukacsos sérülést talált az említett területen.
- Tavaly október 18-án, hajnali kettő körül egy menekült átjutott a határkerítésen a magyar oldalra. Beszámolója szerint hosszú percekig ütötték, amikor elkapták a rendőrök. A bal fülére is nagy ütést kapott, mielőtt visszaengedték volna a szerb oldalra, átmeneti halláskárosodásról számolt be. Mikor a delegáció orvosa megvizsgálta, négy kisebb méretű sebet talált, amelyek közül három a nyak baloldalán és a bal fül alatt helyezkedett el. (Őt nemcsak a CPT orvosa vizsgálta meg, hanem október 19-én, tehát Szerbiába való visszatoloncolása után egy szerb orvos is, ő is arra jutott, megverték.)
- Két fiatal menekült, 14 és 16 évesek, egy őszi napon reggel 7-kor jöttek át a határzáron, de elkapták és egy furgonba zárták őket a rendőrök, azt állítva, hogy Röszkére viszik őket. Ott egy szobában öt órán keresztül várakoztatták a fiatalokat, étel és ital nélkül. Délután kettőkor szabadultak, elengedésük előtt paprika spray-vel fújták arcon őket, majd néhány rúgást is kaptak. Egyiküknek összetörték a telefonját is, majd azzal fenyegették, levágják az ujját.
- Egy másik megkérdezett azt mondta, tagja volt egy néhány fős csoportnak, amely átvágta a kerítést. Órákon át gyalogoltak Magyarországon, mielőtt elkapták volna társaságot. 15-20 rendőr vette őket körül, köztük több nő is. Elmondása szerint a férfiak ököllel, a nők gumibottal ütötték őket, ő a fejére is kapott ütéseket az eszközzel. Órákon át kellett a földön ülniük, mielőtt visszajutottak volna Szerbiába...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.