2019. január 4., péntek

ENNYIT HOZOTT TAVALY A PÉNZÜNK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.04.


Masszív veszteséget termeltek tavaly a korábbi években szépen nyereséges kötvényalapok, és a pénzpiaci alapokban is kevesebb lett a befektetők pénze. A bankbetétekben legalább nem fogyott a megtakarításunk, viszont az értékét nem őrizte meg. Az ennél jóval többet hozó lakossági állampapírok sem kompenzálták az inflációt. 

Az egész évben extrém alacsony kamatok és pénzpiaci hozamok az emelkedő inflációval párosulva csak elértéktelenedő megtakarításokat hoztak 2018-ban. A bankok nullával kezdődő betéti kamatajánlatának következtében rekordméreteket öltött a lekötetlenül heverő lakossági megtakarítás.

Az MNB adatai szerint a bankokban tartott 7364 milliárd forint megtakarításból szeptember végén 5635 milliárd forintot 0,01 százalékos kamattal folyószámlán tartottak az emberek. De a lekötött forintpénzre sem kaptak sokkal többet, hiszen egy évvel ezelőtt az MNB adatai szerint 0,32 százalék volt a lekötött betétek átlagkamata. Miközben az infláció folyamatosan nőtt, és az éves átlagos pénzromlás az elemzők szerint 2018-ban 2,9 százalék volt. (A lekötött betétek kamatát itt kalkulálhatja)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.