2019. január 19., szombat

EZ A TEMETÉS A GYŰLÖLETPROPAGANDA ELLENI FELVONULÁS IS LESZ

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.01.19.


Múlt vasárnap Gdanskban tartották a legnagyobb lengyel világi jótékonysági szervezet (wosp) legutóbbi gyűjtésének záróünnepségét. A szervezetet vezető Jurek Owsiak régóta népszerű közéleti szereplő, az utóbbi évtizedekben rengeteg pénzt gyűjtöttek vezetésével kórházak felújítására. A mostani gyűjtést gyermekosztályok támogatásának szentelték.

Nem véletlen, hogy Gdanskban rendezték az országos gyűjtés koncerttel egybekötött fináléját. A jótékonysági szervezet, és a várost 1998 óta vezető polgármester ugyanazt a polgári liberális szellemiséget képviselte. És így állandó céltáblái voltak a kormánypárti sajtó támadásainak, élceinek.

A vasárnapi műsort a polgármester visszaszámlálása zárta, a "nulla" elhangzásáig lehetett pénzt küldeni. Amint Pawel Adamowicz kimondta, hogy "nulla", egy fiatal férfi odalépett hozzá, és egy késsel szíven szúrta. Majd kiabálni kezdett: "Sziasztok! Sziasztok! Stefan vagyok. Ártatlanul ültem börtönben, ártatlanul ültem börtönben. A Polgári Platform megkínzott, ezért halt meg Adamowicz."

Adamowicz csak másnap halt meg, de már sosem tért magához. A Polgári Platform az a jobbközép lengyel párt, amely 2007-15 között kormányozta Lengyelországot, és amelynek Adamowicz az egyik alapítója volt. Stefan W-t, a gyilkost 2014-ben csukták le bankfiókok kirablásáért, decemberben szabadult. A börtönben pszichiátriai betegségekkel kezelték.

A gyilkosság az egész országot megrázta, a következő napokban az összes nagyobb lengyel városban óriási tüntetéseket tartottak Adamowicz tiszteletére, és a gyűlöletpropaganda ellen. Gdanskban a Sounds of Silence zenéjére gyújtott több ezer ember mécsest például:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.