2019. február 11., hétfő

IDEI VÁLASZTÁSOK: HÁROM LISTA TAVASZRA, EGY ŐSZRE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.02.11.


„Március végéig létrejöhet egy ellenzéki megállapodás az őszi önkormányzati választásokra, a nagy kérdés az, hogy a májusi Európai Parlamenti választások eredményeinek a fényében mi történik majd vele” – véli Horn Gábor, aki szerint „ismerve a szereplőket, váratlan eredmény esetén ingerük lehet majd újragondolni az egyezséget, a kérdés, elég bölcsek lesznek-e kitartani mellette”. A pártok összefogása komoly eredményeket hozhat – ezt mutatta ki a Republicon Intézet által a napokban közzétett elemzés is. Az EP-választásokra Horn szerint három ellenzéki lista látszik reálisnak.

Több helyen is formálódik már az ellenzék összefogása az őszi önkormányzati választásokra, ami azt jelenti, hogy a pártok egy jelölt mögé állnak, vagy ha ezt nem is deklarálják, de egy párt sem indít saját jelöltet ott, ahol az összefogás a többi párt között megvalósul. Horn Gábor példákat is sorolt a Hírklikknek: Szombathelyen már meg is történt a megállapodás, a pártok felsorakoztak a szocialista jelölt mögé; ahogy Pécsett egy független jelölt mögé; s Egerben is előrehaladottak már a tárgyalások arról, hogy a Jobbikos Mirkóczki Ádám legyen a jelölt.

„Mert nem csak mi vagyunk okosak, láthatóan az ellenzéki pártok is levonták a tavaly tavaszi országgyűlési választások tanulságait” – szögezte le a Republicon Intézet vezetője, utalva arra a múlt héten nyilvánosságra hozott elemzésre, amely kimutatta, hol és hogyan lehetne összefogniuk az ellenzéki pártoknak a legjobb eredmény, a legtöbb polgármesteri hely eléréséhez. 23 megyei jogú városban vizsgálták a helyzetet, a 2018-as listás és a 2014-es polgármester-választások eredményei alapján szűrve le a következtetéseket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.