2019. február 7., csütörtök

JÖN POMPEO, DE ELŐTTE BOLTON FELSOROLTA SZÍJJÁRTÓNAK AZ AMERIKAI PANASZLISTÁT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.02.07.


- Orbán Viktor jól meglátta, hogy milyen politikai és gazdasági érdekek nyújtanak neki védelmet a felszíni nyugati bírálatokkal szemben, bár a CDU új elnök asszonya most azt mondta, hogy nem lehet szó nélkül hagyni a magyar demokrácia állapotát 

- Az európai konzervatívok és szociáldemokraták úgy gondolják, hogy Salvini felsült a Populista Internacionálé tervével, de ha a liberálisok megtámogatják, könnyen Vestager lehet a befutó a Bizottság következő elnökeként a két nagy pártcsalád jelöltjével szemben

- Nem tud mit kezdeni Ady Endrével a mai Magyarország, ahol a romák a társadalom érinthetetlen kasztját alkotják

Yahoo/AFP

Eldőlt, hogy a jövő héten Budapestre jön az amerikai külügyminiszter. A hírt a Fehér Ház jelentette be, és a francia hírügynökség az utazást annak jeleként értékeli, hogy az Egyesült Államok a viták után igyekszik kiépíteni a kapcsolatokat a nacionalista Orbán Viktorral. Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó közölte, hogy találkozott Szíjjártó Péterrel, és olyan kérdéseket vitattak meg, mint a védelmi együttműködés, az energiahordozók beszerzési forrásainak bővítése, a rosszindulatú orosz befolyás ellensúlyozása, valamint a sziklaszilárd NATO-elkötelezettség fenntartása. Jelezte, hogy ezek a témák lesznek napirenden az USA idei politikájában, valamint Pompeo magyarországi megbeszélésein is.

A Trump-kormányzat hajlandó együttműködni Orbánnal, akit Obama erősen mellőzött, ám a politikus néhány húzása bosszantja a mostani washingtoni vezetést is. Így a State Department bírálta, hogy Magyarország Moszkvának és a nem az USÁ-nak adott ki két feltételezett orosz fegyverkereskedőt. Ugyancsak csalódottan kommentálta, hogy a CEU kénytelen nagyrészt Bécsbe települni.

Guardian

Orbán Viktor átlépte az összes vörös vonalat és senki sem állította meg. Még a hetekig tartó tüntetések is hiábavalóak voltak, a kormányfő láthatóan élvezi az unió támogatását, ami megvédi a bírálatoktól. Így értékeli a helyzetet vendégkommentárjában egy Berlinben dolgozó magyar újságírónő. Diseri Dóra rámutat, hogy sok magyar még mindig kívülről várja a megváltást, azaz, hogy európai politikusok, vagy EU-intézmények nyomást gyakorolnak a miniszterelnökre. De nem jött senki, még Merkel sem. Inkább elfordította a tekintetét, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy szemet hunyt a magyarországi demokrácia visszacsúszása fölött. A CDU-nak egy sor kérdésben szüksége van a Fidesz támogatására, Brüsszelben és Németországban egyaránt. Azon felül kitapintható a rokonszenv a magyar párt és a CSU között. A berlini kormánykoalíció változatlanul törékeny, ezért nem kockáztatja meg, hogy élesebben bírálja Orbánt és a politikáját.

Ám alighanem még fontosabbak a gazdasági szempontok. A nagy német autógyárak számítanak a politikai stabilitásra, valamint a kedvező kétoldalú kapcsolatokra, hogy profitot termeljenek a magyar üzemekben. Bár az nagyon nagy kérdés, hogy ki fog ott dolgozni, mivel a tömeges kivándorlás folytán nagy a munkaerőhiány. Erre találta ki a magyar kormány a rabszolga törvényt, ami azután kiváltotta az utcai megmozdulásokat. De a lényeg, hogy a Fidesz továbbra is maradhatott a Néppártban, minden jogsértés dacára. És mindaddig fölöttébb rugalmasak lesznek a vörös vonalak, amíg Orbán extra helyeket szavatol Strasbourgban az EPP számára,továbbá gondoskodik vonzó ügyletekről a német autós cégek számára. Így mindenki számára világos, hogy milyen gazdasági és politikai érdekek pajzsa mögött tudja megvédeni magát a magyar vezető bármiféle komoly bírálattól. Az eredmény az, hogy továbbra is, minden akadály nélkül a nemzeti populista zászlóvivő szerepében léphet fel az európai választások előtt, saját illiberális demokráciáját hirdetve.

Süddeutsche Zeitung

A német kereszténydemokraták új elnökasszonya fontosnak nevezte, hogy ne hagyják annyiban a Kelet-Európában tapasztalható kedvezőtlen fejleményeket, így a magyar és a lengyel jogállam leépítését. Ám 30 évvel a fal lebontása után arra is figyelmeztetett, hogy a Nyugat részéről hiba, ha fölényeskedve lép fel, mert a Szolidaritás, II. János Pál és a magyar határnyitás nélkül nem lehetett volna elérni a német újraegyesítést. Márpedig ezért köszönet jár a térség lakóinak. Kramp-Karrenbauer Brüsszelben tett bemutatkozó látogatást és arra szólított fel mindenkit, hogy védjék meg a demokráciát és az Európa-tervet a populistáktól.

Jelezte, hogy az európai választási kampányban a biztonságra és a migrációra kívánja helyezni a hangsúlyt, ideértve hogy jobban meg kell védeni a külső határokat, mert meg kell őrizni a schengeni vívmányokat. Kifejtette, hogy a bevándorlás továbbra is az egyik legnagyobb kihívás lesz kontinensen. Fontosnak nevezte a közös védelmi politikát, amely elvezethet akár az európai hadsereg felállításához is. Ám óvott attól, hogy a szoros gazdasági kapcsolatok miatt bárki véglegesnek tekintse a békét a földrészen.

Sürgette, hogy mindenki határozottan és félelem nélkül, minden kishitűséget és csüggedtséget elhagyva álljon ki Európa mellett. Fontosnak minősítette, hogy az EU a polgárok érdekeit szolgálja. Mint mondta, az unió sikere azon múlik, hogy mennyire erősek az egyes nemzeteket összetartó kötelékek...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.