2019. február 4., hétfő

ORBÁN VIKTOR TIMMERMANS CÉLKERESZTJÉBEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.02.04.


- Fukuyama: Magyarország és Lengyelország a populizmus üvegháza 

- Bannon kiengedte a gőzt és már nem akarja a populista pártok segítségével belülről beomlasztani az uniót

- A román szociáldemokraták nagy tehertételt jelentenek európai párttársaik számára, Merkel viszont el tud viselni egy Orbánt

Politico

Az európai szociáldemokraták nem hivatalos bizottsági elnökjelöltje az Orbán Viktor elleni küzdelmet választotta fő fegyverként az EP-választásokra. A politikus arra figyelmeztet: a szélsőjobbot segítheti hatalomra Brüsszelben, ha bárki a jobboldali riválisra, Manfred Weberre, illetve a Néppártra szavaz. Timmermans, aki jelenleg Juncker első helyettese, a jelek szerint azzal akarja leginkább támadni konzervatív vetélytársát, hogy az túl elnéző a magyar kormányfővel, illetve mindazokkal szemben, akik illliberális nézeteket hangoztatnak a pártcsaládon belül. Kijelentette, hogy a maga részéről soha nem paktálna le a szélsőséggel, még ha ezen múlik a tisztség elnyerése is. Megjegyezte, hogy riasztó irányzatokat tapasztal az EU-ban, illetve több tagállamban, és jó volna, ha mindenki felismerné a veszélyt.

A portál hozzáteszi, hogy az előrejelzések szerint a két nagy frakció – elegendő képviselő híján – nem tud majd újból többségi koalíciót alkotni, ezért az EPP rákényszerülhet, hogy a jobboldal szélén keressen támogatást. Ideértve a lengyel PiS-t, valamint a flamand szeparatista pártot. Timmermans azonban úgy látja, hogy a Néppárt és Weber egyenlő Orbánnal, az pedig ugyanolyan, mint Kaczynski. Márpedig, mint mondta, a szélsőjobb vissza akarja forgatni a történelem kerekét, nem hisz a tudományban, a klímaváltozásban, és nem gondolja, hogy bármi gond lenne a fenntartható növekedéssel. Lengyel diplomaták ugyanakkor azzal vádolják a politikust, hogy az a Bizottság alelnökeként pontosan kampánymegfontolásokból forszírozza a jogállami eljárást Varsó ellen.

Timmermans Rómában beszélt és arra emlékeztetett, hogy a szélsőjobb sikere nagyban függ attól, miként kezeli Európa a migránskérdést, amelyet a jobboldal a maga javára igyekszik manipulálni, kiaknázni. Csakhogy – tette hozzá – Olaszország úgy érzi: magára maradt a bevándorlók ügyében, ám ezért nem az EU a felelős, hanem Salvini barátai: Orbán és Kaczynski. Azt meg külön aggasztónak nevezte, hogy az olasz vezetés nap mint nap csörtézik Franciaországgal.

Foreign Affairs

Fukuyama azt mondja, azért írt könyvet az identitásról, mert roppant mód nyugtalanítja a jobboldali, nacionalista populizmus felemelkedése. A jelenség a liberális demokráciát fenyegeti, mert a populisták a választásokon szerzett felhatalmazást a liberális intézmények, így a bíróságok, a sajtó, a független állami hivatalok aláásására használják fel. Jól lehet ezt látni Magyarországon, Lengyelországban és mindenekelőtt az Egyesült Államokban. A globalizmussal szembeni bizalmatlanság vezérli őket, amikor gyengítik a nemzetközi intézményeket, amelyek nélkül nem lehet irányítani a liberális világrendet.

A neves elemző vitatja, hogy a populizmust a globalizáció vagy az egyenlőtlenség fokozódása segítené nyeregbe. Hiszen leginkább azok a pártok erősödtek meg, így az AfD és az olasz populista koalíció, amelyek a bevándorlás-ellenességet nyomatják. Vagyis az okot kulturális területen kell keresni, nevezetesen az identitás körül érzett félelmek tájékán. A liberális demokrácia nem létezhet nemzeti identitás nélkül, de az a liberális politikai eszményekre épül, és nem olyan fix jellemzőkre, mint a faj, etnikum vagy vallás. De pl. Trump pontosan utóbbihoz akarja visszavinni az amerikaiakat. A populisták részben a rasszizmus és idegengyűlölet, részben az elittel szembeni jogos panaszok miatt népszerűek. Vagyis, hogy a hatalmon lévő csoportok nem ismerték fel az emberek bajait, csak nézték, amint széles rétegek helyzete romlott.

Amerika legnagyobb gyengesége a nagymértékű megosztottság, ami már megfertőzte a politikai rendszert is, és amit bőven meglovagol Oroszország és Kína, a két tekintélyelvű rivális. Hogy a jobboldal által elcsábított tömegeket vissza lehessen szerezni, ahhoz komolyan kell venni aggályaikat a kulturális változások, illetve a nemzeti identitás kapcsán. Hogy ez mennyire így van, azt alátámasztja, hogy az amerikai félidős választások előtt Trump a migráns áradatra építette kampányát. Ez olyan, mintha szteroidokkal turbózná fel az identitás politikát. Hasonlóképpen van ez más országokban is, csak éppen nem lehet összeegyeztetni a korszerű liberális demokráciával. Az utóbbi ugyanis az egyén, és nem csoportok vagy mozdulatlan csoportok jogain alapul. De ha az USA nem tesz ellene semmit, akkor az változatlanul rossz jeleket küld a világ számára... 

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.