2019. február 22., péntek

SZÉP ÚJ VILÁG?

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: SZENT-IVÁNYI  ISTVÁN
2019.02.22.


Aki a veszélyes időkben a senkiföldjén ténfereg, az könnyen találhatja magát a barát és ellenség kereszttüzében.

A hidegháború végén és a liberális demokráciák látványos előretörése nyomán a nyugati elemzők többségét határtalan optimizmussal töltötte el az a tény, hogy az emberiség megszabadult az “overkill”, a nukleáris Armageddon veszélyétől. Az újhegeliánusok a “történelem végét”, az újkantiánusok az “örök béke” beköszöntét ünnepelték. Ma már tudjuk, hogy a történelem nem ért véget, csak rövid ideig szabadságra ment, és ma újra itt van velünk a geopolitikával együtt.

A hidegháború végén jött létre az új, úgynevezett egypólusú világrend, amelynek fenntartója és hegemón hatalma az Egyesült Államok. Ez a világrend azoknak az értékeknek a szupremáciáját képviseli, amelyek a modern nyugati civilizáció alapjait jelentik. Az általa szorgalmazott politikai modell a liberális demokrácia, a gazdasági pedig a szabadkereskedelmen alapuló piacgazdaság.

Ennek az új világrendnek az aranykora nagyon rövid ideig tartott, ma már minden eresztékében recseg-ropog, egyszerre erodálják külső és belső tényezők. Belülről az első nagy sebet a 2008-as pénzügyi válság ejtette rajta, amikor kiderült, hogy a modell gazdasági alapjai sérülékenyek, öndestruktívak, a korrekciós mechanizmusok rosszul működnek. Még a világrend kedvezményezett országaiban is felerősödtek a kételyek a modern kapitalizmus mindenhatóságáról és felsőbbrendűségéről.

Mindez muníciót szolgáltatott a rend belső bírálóinak: populistáknak, antiglobalistáknak, nacionalistáknak. Ennek a trendnek a látványos jele volt a Brexit győzelme és Trump elnök megválasztása. Mindkét eseménynek, de különösen utóbbinak fontos szerep jutott a belső válság elmélyülésében. Trump elnök elsősorban nem is a tényleges tetteivel, hanem a kijelentéseivel és tweetjeivel keltett bizonytalanságot a világrend fenntartásáért viselt amerikai elkötelezettséget illetően. Márpedig az a kivül-belül támadott rend csak addig marad fenn, amíg a hegemón hatalom vállalja a fenntartásért viselt felelősséget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.