2019. február 22., péntek

ORBÁN VALÓBAN ÉRTI A MAGYAROK LELKÉT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.02.22.


Tölgyessy Péter jogász, politológus és nem utolsó sorban politikus elemzett a minap az Eötvös Csoport Beteljesületlen reménység – 1989 csodája, majd kudarcba fordulása című előadásán. Az erről szóló beszámoló az Indexen főoldalas hírként jelent meg, ami azt sejteti, hogy itt egy komoly elemzőről lehet szó, akinek fontos meghallgatni a mondandóját. Nos én ezt megtettem, mégis a cikk végére érve olyan ideges lettem, hogy azt nehéz lenne szavakba foglalni. Tölgyessy ugyanis úgy próbálja meg beállítani egykori jóbarátja, Orbán Viktor művét, mint egy jól működő, sok tartalékkal és meglepetéssel rendelkező rendszert, amely akár még csodákra is képes lehet. A gond nem azzal van, hogy ezt kimondta, hanem azzal, hogy szerintem ez egy ritka nagy hazugság.

Tölgyessyvel sem elsősorban az a gond, hogy maszatol, hanem az, hogy a szerintem vitatható, alighanem téves állításait gyakran igaz mondatok közé csempészi. Mondandójában ugyanis sok igazság van, és még csak azt sem lehet mondani, hogy ne látna jól bizonyos eseményeket, amelyeket ő maga is megélt, előbb az SZDSZ, majd pedig a Fidesz képviselőjeként. Pontosan ezért olyan veszélyes az, amit művel, hiszen képes lehet azt a látszatot kelteni, hogy van logika abban, amit mond, beleértve ebbe az Orbán politikáját és kormányát jellemző állításait. De hogy pontosabban megértsük, miről is van szó, lássunk egy részletet az előadáson készült beszámolóból:

Tölgyessy biztos volt benne, amikor a Fidesz elfogadta az alkotmányát, azaz alaptörvényét, hogy az csak a kezdete a „csodálatos forradalomnak”, ami ugye a szavazófülkékben ment végbe. Orbán Viktor a nem leváltható, irányított demokráciák klasszikus nyugatellenességét ugyan felmutatja, ám ennek a rendszernek azonban sajátos jellemvonásai, és ezzel együtt elképesztő tartalékai vannak: érti a magyarok lelkét, és elkezdett kísérletezni a magyar gazdasággal – sok kísérlete telibe talált már és ki tudja, hol ennek a vége, mondta az elemző.

Kezdjük az elején, mondjuk ott, hogy mégis milyen elképesztő tartalékai vannak ennek a kormánynak? A külföldi számlákra kimenekített, időközben közpénz jellegét elvesztett milliárdok ugyanis nem minősülnek tartaléknak, azokat nagy valószínűsággel a büdös életben nem fogjuk viszontlátni. Mint ahogy azokat az EU-tól érkező ezer milliárd forintokat sem, amelyből valóban csodát lehetett volna tenni ezzel az országgal. Ettől a történelmi lehetőségtől azonban megfosztott mindannyiunkat Orbán Viktor és maffiakormánya akkor, amikor hatalomra kerülésüket követően egymás között osztották el az EU-tól érkező pénzeket, túlárazott stadionok, hidak, úthálózatok és épületek formájában. A manyup-pénzeket egyszerűen ellopták, a gazdasági teljesítménynek köszönhetően megtermelt javakat pedig szétosztják a hazai egyházaknak, valamint a határon túli szervezeteknek.

Tölgyessy véleménye szerint Orbán nem elég, hogy elképesztő tartalékokkal rendelkezik, még a magyarok lelkét is érti. És igen, az valóban igaz, hogy megtalálta az utat a magyarok manipulálására, azonban ez nem azt jelenti – véleményem szerint –, hogy a lelküket értette meg, hanem rájött arra, hogy mivel manipulálhatóak. Kidolgoz(tat)ott egy olyan hazugságokra épülő kormányzati propaganadát, amely elhiteti az emberekkel, hogy a kormány megvédi őket minden ellenséggel szemben. Ezt az ellenséget pedig ők maguk nevezik meg időről-időre, amely ellenség lehet Soros György, a migránsok, a CEU, vagy épp a hazai civil szervezetek többsége. Manipulálja és hülyének nézi a saját választóit, mivel tudja, hogy ezzel választásokat lehet nyerni. Noha már évek óta alig érkeznek menekültek az országba, mégis fenntartja annak látszatát, hogy a mai napig ostrom alatt állunk, hogy a határkerítés túloldalán milliók várakoznak arra, hogy végre leigázhassák a keresztény Magyarországot. Hogy ezt jelentené-e a magyarok lelkének megértését? Nem vagyok ebben olyan biztos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.