2019. március 10., vasárnap

WEBER MÉG MINDIG NEM OKULT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.10. 


- Orbán kifelé tart a Néppártból, de ha maradni akar, akkor véget kell vetnie a hazugság politikájának 

- FAZ: a Fidesznek mennie kell!

- Ameddig csak képes rá, Soros György nem adja fel a harcot a liberális demokráciáért



Die Welt

Az európai konzervatívok strasbourgi frakcióvezetője megpróbálja személyesen elsimítani az ellentéteket a pártcsalád és Orbán Viktor között. Weber, akinek szüksége van a fideszes EP-képviselők voksaira, hogy Juncker utódja lehessen a Bizottság élén, bejelentette, hogy a napokban Budapestre jön, mert szeretné megakadályozni, hogy kizárják a magyar pártot az EPP-ből. Mint mondta, tisztázni akarja a magyar politikussal, hogy annak mostani útja kifelé vezet a kereszténydemokraták soraiból. Hozzátette, hogy itt nem kelet-nyugati viszályról, vagy a migrációs politikáról van szó, hanem arról, hogy milyen értékeken alapul a Néppárt, illetve az unió. Mint emlékezetes, a politikus korábban hárompontos ultimátum teljesítésétől tette függővé, hogy a Fidesz ez európai középjobb tagja maradhasson. Ugyanakkor kampánykörútja során minden tagállamot fel kíván keresni, kivéve Magyarországot.

FAZ

Fokozódik a nyomás Orbán Viktorra az Európai Néppárton belül. Manfred Weber ugyan jó kezdetnek minősítette, hogy leállítják a Juncker elleni plakáthadjáratot, ám most az osztrák konzervatívok EP-listavezetője kijelentette: nem az a lényeg, hogy mi van az utcai hirdetőtáblákon, Orbán Viktornak végre le kell mondani arról, hogy hazugságokkal, kitalált ellenségképekkel, vádaskodásokkal és antiszemitizmussal házaljon a politikában. Ezt egyszer s mindenkorra be kell fejezni. Az újság megjegyzi, hogy sokáig jó viszony fűzte össze a Fideszt és az ÖVP-t, de újabban már Kurz kancellár is elhatárolódott a magyar kormányfőtől. A CDU elnöksége hétfőn tárgyal a magyar kérdésről. Az EPP sorsdöntőnek tartják a Fidesz sorsa szempontjából, miként foglalnak állást a német uniópártok.

The Times

Orbán Viktor azzal szembesül, hogy kizárják az EU középjobb klubjából. A politikusnak szemére hányják, hogy bezáratta a liberális CEU-t, megfojtotta a szabad sajtót és átírta az alaptörvényt, mert ily módon akarta kiterjeszteni uralmát. De lehet, hogy a Juncker elleni plakát miatt jut el odáig végül a Néppárt, hogy kihajítsa a miniszterelnököt. Bírálók úgy látják, hogy az volt az utolsó szalmaszál, miután Brüsszel többször is kérte a magyar politikust, hogy fogja vissza támadásait az unió ellen. A kérdés napirenden lesz az EPP közgyűlésének közelgő ülésén. Bennfentesek szerint lehetséges, hogy szavaznak legalább a felfüggesztésről.

A kizárás egyik kezdeményezője, Engel, luxemburgi EP-képviselő azt írta, hogy akik a gyűlöletre, a rossz vezetésre és a demokratikus vívmányok visszafordítására építenek, azok kívül a pártcsaládon kívül találják magukat. Teljesen mindegy, hogy saját maguktól veszik-e a kalapjukat, vagy kiteszik őket, menniük kell. Orbán az illiberális állam elleni kifogásokat úgy állította be, hogy azok a migráció körüli vita részét alkotják. Viszont távozása együtt járhat egy új jobboldali frakció megjelenésével. Egyesek úgy gondolják, pont ez volt a célja, mármint, hogy összefogjon a PiS-szel és a Ligával. Az Eurasia Csoport európai igazgatója azt mondja, ha a Néppárt tényleg kirúgja a Fideszt, akkor onnantól kezdve a magyar miniszterelnök a szélsőjobbos tömörülés megteremtésére összpontosít...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.