2019. március 17., vasárnap

ÁTSZAKÍTOTTÁK A TÜNTETŐK AZ ELNÖKI REZIDENCIA RENDŐRI VÉDELMÉT BELGRÁDBAN

INDEX
Szerző: NYG
2019.03.17.


Ellenzéki élőláncot vontak a tüntetők a belgrádi elnöki rezidencia köré, miután átszakították a rendőri védelmet és egészen az épület bejáratáig jutottak – írta a Politika szerb napilap. Az épületbe nem törtek be – ellentétben a tegnapi eseményekkel, amikor a tüntetők a televízió székházába is behatoltak, ahonnan a rohamrendőrök végül kiszorították őket.

A tüntetők célja, hogy Aleksandar Vučić elnök ne tudja elhagyni az épületet. Az ellenzék Vucic lemondását és új választásokat követel. A tüntetésen megjelent az ország korábbi külügyminisztere, az ellenzéki Néppártot vezető Vuk Jeremic is, aki azt követelte, hogy az elnök jöjjön ki és beszéljen a polgárokkal.

A korábban az ENSZ közgyűlésének elnöki tisztét is betöltő Jeremic tavaly decemberben járt Budapesten a CEID meghívására, akkor azt mondta az Indexnek: komoly fenntartásai vannak az Orbánnal jó kapcsolatokat ápoló, autoriter rendszer kiépítése felé sasszézó Aleksandar Vučić államfővel, akinek vezetésével Szerbia inkább távolodik az EU-tól és a demokráciától.

Szerbiában hetente újulnak ki a tüntetések, amelyeken a Szerb Haladó Párt (SPS) vezette kormányt azzal vádolják, hogy propagandafórummá silányította az állami médiumokat.

Belgrád szívében leállt az autós forgalom a tüntetések miatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.