2019. március 22., péntek

HIÁBA VÁRUNK A BETÉTI KAMATOK EMELÉSÉRE - AZ ÁLLAM TÍZSZERES PÉNZT FIZET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.03.22.


Hiába emelkedik az infláció, a jegybanknak egyelőre eszében sincs kamatot emelnie, és nem is ezzel a lépéssel indít majd, ha eljön a változtatások ideje. A lakossági állampapírok kamatát azonban jócskán megemelte az elmúlt hónapokban az állam, hogy még vonzóbbá tegye a megtakarítást. Az átlagos banki kamat tízszeresét is adja a pénzünkért. 

Az elmúlt időszakban sorra emelte az Államadósság Kezelő Központ a lakossági állampapírok kamatát. Az ötéves állampapírt már decemberben magasabb kamatfelárral bocsátotta ki, az azóta átárazódó papír így ma már 4,5 százalékkal kamatozik. Januárban a kétéves papír kamatát emelte meg az ÁKK, februártól a hároméves állampapír is többet fizet, legutóbb pedig a féléves és egyéves állampapíroknak nőtt 0,50 százalékponttal a kamata. Ennek köszönhetően egy évre az állam 3 százalékot ad. (Az állampapírok kamatát a cikk végén táblázatba szedtük.)

Ez valójában több mint tízszerese a bankok lekötött betétre kínált átlagkamatának (0,29 százalék) – legalábbis ez derül ki a MNB statisztikáiból. Éven belül a betéteket egyébként átlagosan 0,21 százalékon köthettük le januárban, éven túli lekötésre pedig 0,76 százalékot fizettek a bankok. Látra szóló betétekre átlagosan 0,03 százalékot kínáltak, bár az ajánlatokat böngészve a többségnél inkább 0,01 százalékot találunk.

Persze az átlagosnál jobb kamatokat is elérhetünk a bankoknál, ha hajlandóak vagyunk mozdulni. (A lekötött betétek kamatait itt kalkulálhatja.) A többség azonban inkább le sem köti a pénzét. Januárban 6090 milliárd forinttal ismét csúcsot döntött látra szóló lakossági betéti állomány. Ehhez még hozzávehetjük a lakosságnál lévő 4625 milliárd forintnyi készpénzállt, ami azt jelenti, hogy több mint tízezermilliárd fekszik parlagon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.