2019. március 20., szerda

KETTŐS SZANKCIÓT JAVASOL A FIDESZ ELLEN A NÉPPÁRT ELNÖKSÉGE

INDEX
Szerző: KUGYELA TAMÁS, FÁBIÁN TAMÁS
2019.03.20.



Cikkünk frissül...

Kettős szankciót fog szavazásra bocsátani az Európai Néppárt (EPP) elnöksége az EPP szerda délutáni közgyűlésén a Fideszre – nyilatkozta a megbeszélés előtt Esther de Lange, a Néppárt egyik alelnöke.

Egyrészt a Fidesz tagságának felfüggesztését, másrészt azt, hogy egy háromtagú „bölcsek tanácsa” vegye ellenőrzés alá a Fideszt. Ezt a háromtagú tanácsot az Európai Tanács volt elnöke, a belga Hermann van Rompuy vezeti, másik két tagja sajtóértesülések szerint az osztrák Wolfgang Schüssel és a német Hans-Gert Pöttering lesz.

A JAVASLATBAN NEM SZEREPEL AZ, HOGY MENNYI IDŐRE FÜGGESSZÉK FÖL A FIDESZ TAGSÁGÁT, DE EGÉSZEN BIZTOSAN HÓNAPOKRÓL VAN SZÓ.

A bölcsek tanácsa azt vizsgálná, hogy a Fidesz betartja-e Manfred Weber frakcióvezető kéréseit – ne legyen EU-ellenes kampány, és a CEU maradhasson Budapesten – és hogy a Fidesz politikája megfelel-e a Néppárt novemberi kongresszusán elfogadott nyilatkozatban foglaltaknak. Ez a nyilatkozat, amit novemberben a Fidesz is megszavazott, azt is tartalmazza, hogy az Európai Néppárt büszke rá, hogy az Európai Unió a liberális demokráciában gyökerezik.

A felfüggesztés azzal jár, hogy a Fidesz nem vehetne részt az Európai Néppárt rendezvényein, amelyből a soron következő holnap lesz, amikor az uniós csúcstalálkozó előtt a néppárti kormányfők egyeztetik a pozícióikat. Ezen a kívül a Fidesz nem szavazhatna a Néppárt testületeiben, és nem javasolhatna jelölteket néppárton belüli pozíciókra, például elnökségre vagy alelnökségre.

Esther de Lange megjegyezte: örül, hogy a magyar kormány hajlandóságot mutat a CEU ügyének a megoldására. Azt mondta: a felfüggesztésből és a bölcsek tanácsából álló kettős javaslattal elkerülhetik a korábban ismétlődő eseteket, amikor a Fidesz ígéretet tett a változtatásokra, de nem tartotta be őket...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.