2019. március 1., péntek

ORBÁNT CSAK KIDOBNI LEHET, MERT MAGÁTÓL NEM FOG ELMENNI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2019.03.01.


Nem csak a hagyományos baloldalnak, a jobbközépnek is megvannak a gondjai a közelgő európai parlamenti választás előtt. Hiába lesz várhatóan ismét az Európai Néppárté (EPP) a legnagyobb frakció, szembe kell néznie a populista-nacionalista előretörés mellett azzal is, hogy a liberálisok szintén elvehetnek tőle szavazatokat és tagpártokat. Az Európai Bizottság elnökének megválasztásához új összetételű pártkoalíciók kialakítására lehet szükség. A populisták, megerősödésük ellenére, nem kerülnek a döntéshozatal közelébe – mondta lapunknak Bíró-Nagy András politológus, a Policy Solutions kutatási igazgatója, aki korábban Andor László uniós biztos politikai tanácsadójaként is dolgozott.

Sokan jósolnak minden korábbinál magasabb részvételt a 2019. májusi európai parlamenti választásra. Különösen a menekültválság miatt növekedett a politikai feszültség a kontinensen. Az előző, a gazdasági válság árnyékában tartott választásokon nem volt ugyanilyen nagy a tét Európa jövőjét illetően?

– Akkor is nagy volt a tét, de az idei voksolást valóban felfokozottabb érzelmek veszik körül. Az európai parlamenti választás azonban másodrendű nemzeti választás a tudományos terminológia szerint. A nemzeti parlamenti választásokhoz képest alacsony részvétel mellett szintén tankönyvi jellegzetesség a kis pártok jó szereplése, ami ezúttal is várható. Nem a kormányzati főhatalom a tét, az emberek szabadabban voksolnak az elsődleges szimpátiájuk szerint, vagy adnak le tiltakozó voksot a kormányukkal vagy az országuk politikai elitjével szemben.

Közhelynek számít az európai baloldal válsága, de a jobbközép problémái sem tűnnek sokkal kisebbnek. Tudhatja ma bárki, hogy az EPP szavazótáborát a szélsőjobb vagy a liberálisok felől érheti nagyobb veszteség?

– Amivel ma modellezni tudunk, azok a fennálló pártcsaládok, de az kiszámíthatatlan, hogy ezek a jövőben hol törnek, szakadnak, és utána ki kivel köt újabb szövetséget. Ha például a Sargentini-jelentés szavazását nézzük, az megmutatta, hogy az EPP-n belül az euroszkeptikus-nacionalista irány kisebbségben van. Azzal, hogy az EPP képviselői tavaly szeptemberben kétharmaddal Orbán ellen szavaztak, amellett tettek hitet, hogy az Európai Parlament a jövőben is a baloldal és a jobboldal nagykoalíciós kormányzásával lesz vezethető...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.