2019. április 26., péntek

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/17. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.04.26.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán: Fotelcsapkodók

A stúdióban négy ember ül, vitatkoznak. Színhely az egykori Nap Tv, később Echo Tv, legújabban Hír Tv tágas szobája, a bútorok: egészen különlegesen rossz ízlés szerint összeválogatott cseh varia dohányzóasztal, kiegészítve Kádár-kori miniszteri előszobákat idéző, nyolcvanas évekből itt maradt irodai fotelekkel. Bár az is lehet, Gyárfás Tamástól maradt rájuk. A fotelek kellőképp mélyek, a kamera látószögéből csak a vita hevében fölcsapkodó kezek és felsőtestek látszanak: négy, fürdőkádban felejtett, jól táplált csecsemő. Van itt szó mindenről. Különös izgalomba jönnek, amikor a notre-dame-i tűzvész kerül szóba. „Az utolsó figyelmeztetés volt. Jel arra, hogy nem mehet így tovább – mondja a Magyar Demokrata főmunkatársa, szerinte nincsenek véletlenek: „Azt a kérdést kell feltenni, hogy tetteinknek, gondolatainknak van-e bármiféle következménye az életben, vagy nincs. A primitív magyarázat, amelyet a hazai baloldali sajtó egyöntetűen vall, hogy van egy tűz, ami kiüt egy templomban, leég a tetőszerkezet, aztán majd felépítjük, és minden megy tovább. A tragédia mögött sokkal mélyebb, lelki okok húzódnak.”

Nem szeretnék cinikus lenni, de amikor a négy ember beszélgetett, akkor a francia hatóságok már megjelölték a tűz okát, és kizárták a szándékos bűncselekmény eshetőségét. Tudom én, hogy nagyhét hétfőjén egy katedrális leégése miféle gondolatokat képes gerjeszteni keresztény erkölcsiségű emberekben – jelentsen ez bármit is –, de ha tűz­eset van, a mély lelki okok mellett talán rá lehetne tekinteni a tűzrendészeti szabályzatokra is, vagy legalábbis meghallgatni azokat, akiknek hivatalból van erre lehetőségük.

Tóth Krisztina: Autoriter apáink, avagy a visszaélés poétikája
Karl Ove Knausgård köszöntése

Avar János: Tagadók tarolnak

Gadó Gábor: Belátási képességem

Váncsa István: Ha harc, hát legyen harc

Huszár Ágnes: Kötelező nyelvvizsga

Balázs Imre József: Az út szakirodalma
Deréky Pál 70

Mélyi József: Szimbolikus térolvasás
A Kossuth tértől az Alaptörvény utcájáig

Molnár Erzsébet: A Rajna kincse


Dobrovits Mihály: Egy választás tanulságai

Mizsei Kálmán: Ukrajna új elnököt választott

Ádám Péter. Törésvonal és válság

Franciaországban korántsem ma kezdődött a képviseleti demokrácia válsága. Jóllehet már a közelmúltnak (sőt, talán a régmúltnak is) állandó kísérőjelensége a végrehajtó hatalom iránti bizalmatlanság meg a politikai intézmények legitimitásának megkérdőjelezése, még mindig ott a kérdés: miképpen lehetséges, hogy a köztársasági elnök, akire nem is olyan régen még több mint húszmillió francia (vagyis a választásra jogosultak nem kevesebb, mint hatvanhat százaléka) adta szavazatát, alig két évvel megválasztása után már minden hitelét, tekintélyét elvesztette?

Kenesei István: Mit, miért, hogyan?
Az Akadémia közgyűlése elé

Papp Lídia: Örökkévalóság elvitelre

V I S S Z H A N G

Gyarmathy Éva: Tananyag manipulátoroknak

Váradi Róbert: Infantilis illúziók

Schüttler Tamás: Helyesbítés

Várhegyi Éva: Emlékezés és jövőbe látás

Bényei Tamás: Genderideológia és Széchenyi-díj

P Á R A T L A N

-pé-: HIVATÁSTUDAT

feribácsi: GLOBUS

Fábri Ferenc: JOBBAN TELJESÍT

Róna György: A NAP KÉRDÉSE

D. N. J.: EGY KIS FOCI

Dobozi István: KAZ VEGAS

Völgyi Ferenc: MOSODA

-hg-: ORBI

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.