2019. április 3., szerda

POPULISTA EUROSZKPETIKUSOK MAGYARORSZÁGON ÉS LENGYELORSZÁGBAN: HASONLÓ DALLAMOK, ELTÉRŐ ZENEKAR

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSEHI RÓBERT, ZGUT EDIT
2019.04.02.


Ahogy közelednek az európai parlamenti választások, az euroszkeptikus, populista hangok erősödni látszanak Magyarországon és Lengyelországban. De vajon mennyire hasonlatos a két politikus retorikája?


Részben annak félrevezető Brüsszel-ellenes plakátkampánya miatt, az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát, Orbán Viktor mégsem finomította EU-kritikus narratíváját. Bár a miniszterelnök gyakran megemlíti, hogy a magyarok az európai átlagnál is nagyobb arányban támogatják az európai integrációt, az elmúlt szűk tíz évben Orbán retorikája egyre populistábbá és euroszkeptikusabbá vált.

Euroszkeptikus, amennyiben folyamatosan megkérdőjelezi a mélyülő integráció lehetséges intézményes kifutását, illetve az EU bizonyos közpolitikai döntéseit, különösen a migráció és a határvédelem területén. A kritikus szemlélet akár még gyümölcsöző is lehetne, a populista jelleg teszi Orbán politikai kommunikációját potenciálisan veszélyessé az EU számára. Orbán már az EU vezetőire „korrupt elit”-ként utal, szembeállítva őket a magyar nemzettel, amelyet csak ő és kormánya képviselhet. E két csoport – a korrupt eurokrata elit és a tisztalelkű nép – közötti szembenállás karaktere egyre inkább egy nacionalista, antiimperialista jelleget ölt, amelyben a magyar nemzet áll szemben „Brüsszellel”.

Orbán már 2011-ben, az Alaptörvény körül felmerülő európai kritikák kapcsán is éles bírálatot fogalmazott meg. „Idegenek kéretlen segítségéről” beszélt, akik szovjet mintára diktátumokkal igyekeznek korlátozni a demokratikusan megválasztott kormányt. 2014-ben az EU-t már „birodalmi bürokratákhoz” hasonlította, akik az emberek ellenében cselekednek. Ez a narratíva 2018-ban csúcsosodott ki, amikor „Brüsszelt” azzal vádolta, hogy a „szabad nemzetek szövetségét egy európai birodalommal akarja felváltani”. A Fidesz néppárti felfüggesztése után a hangnem nem változott, sőt, a szokásos vasárnapi rádiós interjújában, illetve egy budapesti konferencián a miniszterelnök arról beszélt, hogy a brüsszeli bürokrata elit buborékban, a valóságtól elszigetelve él, gyarmati érzülettel viseltet a közép-európai országok iránt, és rá kívánja erőltetni bevándorláspolitikáját a magyar emberekre. A kormányzattal szembeni jogállamisági kritikát továbbra is bevándorláspárti, föderalista eurokraták ármánykodásának állítja be. Semmi nem utal tehát arra, hogy a néppárti felfüggesztés kikényszerítette volna a kormányzati retorika finomodását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.