2019. április 28., vasárnap

ROGÁN LESZ AZ INFORMATIKAI BESZERZÉSEK URA, HAVI 2,4 MILLIÓT KERES A KÖZMÉDIA VEZETŐJE

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2019.04.27.


Mfor: Rogán lesz az informatikai beszerzések ura

A kormányzati beszerzések központosításának újabb fejezete érkezett el a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Máger Andrea jegyzi azt a jogszabályt, mellyel egy új állami tulajdonban lévő társaság tulajdonosi joggyakorlóját nevezte meg. A péntektől már hatályos rendelet értelmében a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda alá kerül. Rogán Antaltól nem áll távol egyébként az informatika világa, hiszen tavaly 42,6 millió forintot kapott a MobilSign Kft.-től találmányhasználati díjként.

Direkt36: rohamtempóban aktivizálódik a budapesti orosz bank

A felzúdulás ellenére is rohamos tempóban zajlik ugyanis a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) nevű pénzintézet Magyarországra költözése. A banknál úgy számolnak, hogy júniusban költöznek Budapestre. Már eldőlt az is, hogy mintegy 30-40 fős stábbal fognak dolgozni (ami a banki szférában elég kicsinek számít). Keresik a székhelyüket is, és felmerült a brit nagykövetség egykori impozáns belvárosi épülete, valamint a Szabadság tér környéke is. A bank vezetésében magyar részről újonnan szerepet vállal Boros Imre, az első Orbán-kormány egykori minisztere, akiről korábban titkosszolgálati múlttal kapcsolatos vádak és dokumentumok jelentek meg. (Boros tagadott.) A pénzintézet az eddig ismerteken túl március elején egy újabb magyarországi projekt finanszírozásáról is döntött, de egyelőre nem árulják el, miről van szó. A magyar kormány már a szintén orosz irányítású Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankkal (IBEC) is csatlakozási tárgyalásokat folytat. Az orosz tervek szerint ez a pénzintézet a jövőben egyesülni fog a Budapestre költöző IIB-vel.

Magyar Hang: Ungár Péter az első magyar képviselő, aki coming out-olt

„Személyes érintettségem van az üggyel kapcsolatban, de nem szeretném, hogy ez határozza meg a politikai identitásomat” – jelentette ki a lapnak adott interjújában Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője azzal kapcsolatban, miért ő viszi pártjában a homoszexualitással kapcsolatos ügyeket. Szerinte irgalommal kell lenni egymás iránt az ilyen kérdésekben is. A politikus utóbb a 24.hu firtatására konkretizált: „igen, meleg vagyok”, mondta.

HVG: a Fidesz visszakozik Keszthelyen kikötőügyben

Keszthelyen mégsem lesz kiemelt fejlesztési terület a Balaton-part, a képviselő-testület ugyanis csütörtök esti ülésén visszavonta az erről szóló határozatát, miközben helyi politikusokra és meg nem nevezett befektetőkre mutogatnak. A helyiek szerint arról van szó, hogy a kormánypárti képviselők megijedtek, hogy egy helyi népszavazás mindent elsöpör. A helyi építési szabályzatot eredetileg soron kívül, januárban módosították: növelték a beépíthetőséget, módosították az építési magasságot, és eltervezték, hogy rendezik a Hullám és a Balaton Szállók környékét. Rohamtempóban dolgoztak, hogy még a Balaton-törvény márciusi életbe lépése előtt kedvezzenek a befektetőknek. Az új jogszabály ugyanis úgy rendelkezik, hogy a törvény hatályba lépése után sem a beépíthetőséget, sem a magasságot nem lehet már növelni.

Mfor: gigaberuházásba kezd Kósa Lajos édesanyja

Alig fél éve működik a Kósa Lajos édesanyja és testvére részvételével újonnan alapított gabonatermesztő cég, máris nagy beruházásba fognak. Pozitív végkicsengésű közleményt jelentetett meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatalának Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya egy mátészalkai beruházással kapcsolatban. A város határában ugyanis egy közel 41 ezer négyzetméteres területen épül terménykezelő és -szárító rendszer, mellyel kapcsolatban előzetes vizsgálat lefolytatása kötelező a 3 hektárnál nagyobb területfoglalás miatt. A beruházó a BÁSZNA Gabona Kft., melyet 2018. október végén alapított két mátészalkai magánszemély, Szilágyi Gábor és Szilágyi Balázs, valamint Kósa Lajos testvére, Kósa Karolina Éva, illetve a MÉKER Kft. Utóbbiban tulajdonos Kósa Lajos édesanyja is.

HVG: havi 2,4 milliót keres a közmédia vezetője

2016-ban az MTVA vezérigazgatójának járandósága még havi bruttó 2 millió forint volt, ez azóta 2,4 millió forintra nőtt. Az MTVA feje jelenleg a hírhamisítóként elhíresült Papp Dániel. A vezérigazgató nemcsak a havi fizetésére számíthat, ha kitűznek számára valamilyen prémiumfeladatot, és azt teljesíti, további akár 12 millió forintot vihet haza. Papp Dánielé mellett a HVG kikérte Dobos Menyhért fizetését is. Ő a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója, ő volt, aki Hadházy Ákossal és Szél Bernadett-tel folytatott rövid beszélgetést, miután emlékezetes kidobásukat követően a képviselők újra bementek az MTVA-ba. Dobos Menyhért havi bruttó 2 millió forintot kap munkájáért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.