2019. április 2., kedd

SENKI SEM MOND KÖSZÖNETET PALKOVICS LÁSZLÓNAK

444.HU
Szerző: 444.hu
2019.04.02.


Az MTA TTK dolgozójaként engem és több kutatótársamat nagyon felháborított, amikor kitudódott, hogy a SZTAKI alkalmazásában állva Palkovics László éveken át havi 800 ezer forint fizetést kapott egy olyan munkáért, amit - figyelembe véve a szerződésében feltüntetett feladatai közt szereplő évi két tudományos publikáció teljesítését – teljes körűen bizonyosan nem végzett el. Ez tényszerűen igaz, és könnyen ellenőrizhető, hiszen a SZTAKI az ott készült publikációkból nyilvánosan elérhető éves jelentést készít, ezekben pedig Palkovics László a 2015-től 2018-ig terjedő időszakban sehol sem szerepel cikk szerzőjeként.

Palkovics László nevében az ITM akkor ezt a botrányt annyival intézte el, hogy Palkovics miniszterré válása ellenére nem szűnt meg kutatóként működni, de ahogy írták „kutatási tevékenysége így azóta csak szakmai tanácsadásra terjedhet ki“, illetve hozzátették még, hogy „Palkovics László nem tartja elfogadhatónak azt az egyébként bevett gyakorlatot, hogy olyan publikációkon tüntesse fel a nevét szerzőként, amelyeknek csak az előkészítésében vagy koordinálásában vett részt.“ Vagyis gáláns gesztussal ő nem kérte, hogy szerzőként tüntessék fel a nevét a közreműködésével készült cikkekben, de ez nem jelenti azt, hogy ne vette volna ki a részét a munkából, amiért havi 800 000 forint fizetést vett fel évekig.

Kutatói körökben azonban a tudományos munkához való hozzájárulást ha nem is társszerzőséggel, de minimum köszönetnyilvánítással (azAcknowledgement részben kifejezett név szerinti köszönetnyilvánítással) illik honorálni, elismerve az "előkészítésben illetve koordinálásban nyújtott segítséget". Ennek esetleges elmaradása etikai vétség. Ha részt vett a cikkek megalkotásában, legalább az „előkészítés[ük]ben vagy koordinálás[uk]ban”, de a szerzők semmilyen módon nem tesznek említést róla, az olyan, mintha az ő befektetett munkáját a sajátjukénak tekintenék, tudományos eredményeit kvázi ellopnák. Ha nem vett részt ennyire sem a cikkek alkotásában, akkor pedig Palkovics minisztériuma nem mondott igazat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.