2019. április 17., szerda

SPIRÓ GYÖRGY: A HÜLYESÉGHEZ KÖNNYEN ALKALMAZKODOM

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.04.17. 


Az író Egyéni javaslat című új kötetének a születéséről beszélt a HVG-nek.

Az aktuálpolitika sohasem lelkesítette, mert elég fiatalon belátta, hogy normális földi halandó elől, mint amilyen ő is, elzárják a lényeges információkat, amelyek nélkül viszont nem lehet érvényes politikai ítéletet alkotni – mondta Spiró György a HVG-nek adott interjúban. Érdekli viszont a mentalitás, amely a döntéseket erősen befolyásolja: „Az, ami a fejekbe és a lelkekbe nemzedékről nemzedékre belekerül, és hosszú távon hat”.

Spiró György beszélt arról is, hogy nem feltétlenül függ a kedélyállapotától, hogy mikor tud humorosat írni – így például attól sem, hogy a kultúrharcot szítók őt is tollhegyükre tűzték. „Aki exponálja magát, számíthat rá, támadni fogják. Már annyi mindenkit kell fenyegetniük, hogy alig férek fel a palettára. Tudok rossz kedélyállapotban lenni akkor is, ha a személyemben senki se bánt. A egész világ állapota rémisztő. Olyankor az antik végzetfelfogást is túl optimistának látom”.

Spiró úgy gondolja, hogy akinek van humora, az ne rejtse véka alá, mert másokon tud segíteni általa: „Az önirónia, aminek a hajlama szintén születési adottság, segít elviselni a kudarcokat meg a sikereket, és megakadályozza, hogy az ember reménytelenül belesüppedjen a saját bajaiba meg ellentmondásaiba".

Ami az új könyvét, az Egyéni javaslat című kötetet illeti, azt mondta: „A hülyeséghez könnyen alkalmazkodom, mert közel áll hozzám mindaz, amit ezekben az írásokban gúny tárgyává teszek.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.