2019. május 9., csütörtök

A PÁPA HÜLYE, BAYER ZSOLT OKOS

MAGYAR HANG
Szerző: REICHERT JÁNOS
2019.05.09.


...Bayer Zsolt az elmúlt években az élharcosa lett annak a közéleti stílusnak, amelyikkel keresztény kultúrájú ember nem tud mit kezdeni. Bayer Zsolt tehetséges a maga terepén, akárcsak Orbán Viktor a magáén. Párhuzamos pályát futnak be.

A bayeri stílus szolgaian másolja a főnök politikai stílusát. Tükrözi, közírássá transzformálja Orbán Viktor politikáját. Ezért érdemes most, a választások előtt újraolvasni. És nem elfelejteni, hogy mások is olvasnak…

Lehet, Bayer (és Orbán) most ébrednek rá: amit az elmúlt években a magyar közgondolkodásban műveltek, ugyanazt művelték az európaiban is. Ám míg Magyarországon a nyolcmillió választóból körülbelül 3 milliónak imponál ez a tónus, a többi 5 milliónak meg nincsen artikulációja (a politikai ellenfeleket mind szétzilálták pénzzel meg rágalmakkal), addig az Európai Unióban nem így alakult.

Európában Orbán (ezzel a tónussal) nemhogy többségben nincs, már kisebbségben sincs. Már a pályán kívül van. Az európai politikusgárda a maga részéről befejezte az együttműködést Orbánnal – ez derült ki világosan a Sargentini-jelentés elfogadásakor (elegendő volt látni Orbán, Gulyás, Rogán, Szijjártó arcát), és ez fog manifesztálódni május 26. után, az új brüsszeli szereposztásban.

Orbán Viktornak nem maradtak barátai, mert az európai viselkedéskultúrába az ő politikai modora nem fér bele. Akiket most a Fidesz-média Orbán barátainak állít be, azok fogják azonnal kisemmizni Magyarországot az új EP-ben. Angyalarccal megkérdezik majd: hát nem a nemzetek Európájáról beszéltél, Viktor? Nem azt akartad, hogy ki-ki gondoskodjék magáról? Mi, olaszok, spanyolok, németek, osztrákok, svédek ezentúl majd jobban fogjuk szeretni önmagunkat, mint a brüsszeli pénzosztogatást. Így aztán, ha Orbán „elvbarátai” kerülnek többségbe májusban, akkor Viktor megeheti, amit főzött.

Ha viszont a tegnapi „Kosziginok”, „Jelcinek” meg „Husákok”, akkor megnézhetjük magunkat.

Lehet, hogy a pápa hülye, demens vénember, tán még afféle migráns gazember is (mindez jusson eszünkbe majd, amikor az Eucharisztikus Kongresszusra hívjuk és várjuk Ferenc pápát) – de azért észrevehetnénk végre, hogy a Szentatya mindig uralkodik önmagán, és sosem sértegeti embertársait. Ő már csak olyan… Tisztában van a saját állásával.

Nem a Fidesztől tanulta a kereszténységet, nem Orbántól a vezetést és nem Bayertól a stílust.

A Keresztény szemmel rovat további cikkeit itt olvashatja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.