2019. május 29., szerda

AZ EUFÓRIA UTÁN

MÉRCE
Szerző: BABARCZY ESZTER
2019.05.29.




Többféleképpen értelmezhető az EP-választás eredménye, és ennek megfelelően többféleképpen is értelmezik – a Fidesz győzelemként és erős felhatalmazásként kommunikálja, a DK a Fidesz vereségeként, és mindkettőben van igazság. Ismerőseim egy része borong a Fidesz abszolút győzelmén, másik része boldog, amiért olyan jól teljesített két ellenzéki párt.

A vasárnapi választás estéjét számomra az eufória uralta: elmaradt az európai jobboldali forradalom, itthon a Fidesz a vártnál kissé rosszabbul teljesített, a szavazatomat bíró Momentum megdöbbentően jó eredményt ért el. A hétfő délelőtt már inkább a kijózanodásé. A választás két olyan tényezőjére mutatnék rá, amelyet az eddigi elemzők nem emeltek ki, noha szerintem lényegesek.

Az első tényező az európai szinten fokozódó polarizáltság.

Nemcsak Magyarországon, hanem szerte Európában magas volt a részvételi arány. A magas részvétel azt jelzi, hogy minden választó úgy érezte, hogy nagy a tét. Hogy ez a tét pontosan micsoda, azt a pártcsoportok országonként másként fogalmazták meg, de
attól tartok, hogy alapjában az volt a leginkább mozgósító kérdés, hiszünk-e egy viszonylag liberális Európában. Bár a válasz az, hogy többen hisznek benne, mint ahányan kiábrándultak, maga a kérdés rendkívül polarizáló.
Már nemcsak Nagy-Britannia szenved a végletes szembenállástól, hanem Olaszország, Franciaország és kisebb mértékben Németország is, vagyis a polarizáció nem csökkent az EU szívében sem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.