2019. május 29., szerda

BÍZOM ABBAN, HOGY ITT VÉRONTÁS NEM LESZ – NAGYPÁL GÁBOR A SZELLEMI KÚTMÉRGEZÉSRŐL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SÁNDOR ZSUZSANNA
2019.05.29.


Gábor Miklós özvegye, Vass Éva színésznő, aki a napokban hunyt el, az ezredfordulón a férjéről elnevezett díjat alapított. Az elismerést minden évben az a színész kaphatja meg, aki az előző évadban a legjobb Shakespeare-alakítást nyújtotta. Az idei kitüntetett Nagypál Gábor, aki a Szkéné és a tatabányai Jászai Mari Színház közös produkciójában Macbethet játssza. Az előadást Szikszai Rémusz rendezte. A színészt szakmai jelölések alapján beválasztották a 2018-as Kult50-be, a múlt év hazai kulturális életét meghatározó ötvenes mezőnybe. Nagypál Gábor a Stúdió K tagja, a Vajdaságban született, az uniós csatlakozásunk évében, 2004-ben települt át Magyarországra. Azt mondja, ma már csak földrajzi értelemben tartozunk Európához.

Amikor két éve lemondott a Stúdió K művészeti vezetéséről, azt nyilatkozta: szeretne most már „csak” színész lenni. A Gábor Miklós-díj azt igazolja, jól döntött?

– Nagyon jó érzés szakmai elismeréseket kapni, de nincsenek ambícióim a díjakkal kapcsolatban. Az akkori döntésemben én elég elszánt voltam, sokfelől végiggondoltam a helyzetemet. Nagy megtiszteltetés volt, amikor még 2011-ben Fodor Tamás engem kért fel arra, hogy vegyem át Stúdió K művészeti irányítását, és talán ez a pár év, amit ezzel töltöttem, nem volt totális tévedés. Én azonban nem vagyok intézményvezetői alkat. Számolnom kellett azzal is, hogy huszonvalahány éve vagyok a pályán, és mi az, amit reálisan még megcsinálhatnék. Úgy gondoltam, inkább a színészi munkámra kell koncentrálnom, és a Stúdió K társulata is megértő és támogató volt.

Azóta eljátszotta az ötórás Peer Gynt-előadás címszerepét, és noha mindig a kis stúdiószínházakban érezte jól magát, a Macbethet a tatabányai teátrumban mutatták be, több mint négyszáz fős nézőtér előtt. Folyamatosan feszegeti a saját határait?

– Örülök, ha ez kívülről is látszik. Tényleg vágytam újfajta szakmai kihívásokra és visszaigazolásokra is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.