2019. május 6., hétfő

ÖN VAGY MAGA? KIAKADT, DE BEPIPULT

KLUBRÁDIÓ / SZÓSZÁTYÁR
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁLMÁN LÁSZLÓ, NÁDASDY ÁDÁM
2019.05.05. 


A Szószátyár legutóbbi adásában hallgatói kérdésekre válaszolt Kálmán László és Nádasdy Ádám. Ezekből szemezgetünk.

Hogyan lesz a diadalból diadalmas? Nos, a válasz nem bonyolult: két külön szóról beszélhetünk. Ugyanis a régi magyarban létezett olyan szó, hogy diadalom, ebből keletkezik a diadalmas, csak a diadalom már feledésbe merült.

Elválik-e már egymástól a látszik és a látszódik? Nagyon közel van egymáshoz a két szó jelentése, de az efféle szavak lassan hajlamosak szétválni. Esetleg az egyik ki is kophat a nyelvből. Például olyat ma már nem nagyon mondunk, hogy hallszik (talán meg sem értjük), ismerjük viszont azt, hogy hallatszik, sőt hallatszódik.

Igaz-e, hogy terjed az ön, és háttérbe szorul a maga? A műsorvezetők ezt ugyan nem kutatták, de a hallgatónak igaza lehet. A maga egy kicsit talán már lekezelő, bizalmaskodó. Az ön pedig kifogástalanul udvarias.

Miért mondjuk azt, hogy kiakad, de bepipul, kipurcan, de bedöglik? Miért viselkednek így az igekötők? Bizony az igekötőknek sok vajtájuk van. Ezekben a szavakban nem az a funkciójuk, hogy valamiféle irányt jelöljenek, hogy valamiből kifelé, vagy valamibe befelé tartunk. Ezek absztrakt dolgok, átvitt értelmű szavak
...

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.