2019. május 27., hétfő

ORBÁN MEGBUKOTT EURÓPÁBAN, MEGINDULT A LEJTŐN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.05.27.


Akár bukásként is értékelhető a Fidesz európai parlamenti választási győzelme, miután Orbán megmozgatott mindent, bevetette a teljes arzenált, csúcsra járatta a bevándorlásellenes propagandát, ijesztgetett és fenyegetett, ennek ellenére egymillió szavazattal kapott kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt. Pedig ezúttal nem is a Fideszre kérte a szavazatokat, hanem magára. A saját személyére és a “programjára”, de a magyarok egynegyede sem szavazott Orbánra. Irdatlan pénz, totális propagandagépezet, az országon végigzavart aktivisták, megmozgatott tömegek, önkormányzatok, élet-halál kérdésre kiélezett kampány, már ez sem elég Orbánnak.

"Orbán Magyarországon is sokkal jobb eredményre számított, 60 százalékot akart, 15 mandátumot. De európai számításai sem jöttek be. Kiutáltatta magát a Néppártból, amely simán győzött, és nélküle is többségben vannak, erősödtek a zöldek és a liberálisok, demokratikus nagykoalíció alakulhat, ahol a nacionalista illiberális hazudozóknak nincs helyük. Orbán kiszorult a senki földjére."

Az európai parlamenti választás bizonyította, hogy Orbán nem jó politikus, eltaktikázta magát, elpackázta a nagy lehetőséget, mert túl hamar és túl gyarsan akarta fasizálni Európát, ami azt mutatja, hogy elszakadt a valóságtól. Nem jó diktátornak sem, mert annyira a végletekig hajtja a hazug “migránsozó” és “sorosozó” propagandát, ami kontraproduktívvá válik, ellentétes hatás vált ki egy idő után. Minden ember belefárad egy idő után a félelembe és a rettegésbe, ezért egy idő után már nem akar jobban és többet félni. Orbán pedig elkezdte súrolni ezt a határt.

A diktatúrák életében van egy ív, amit befutnak: van eleje, közepe és vége. A felszálló ágban a szerencse fiai, minden bejön nekik, minden a kezükre játszik, aztán elérik a csúcsot, amikor minden a kezükben van, elbízzák magukat, nagyokat álmodnak, azt képzelik, bármit megtehetnek. Majd innen elindul a hanyatlás, és megfordul a “trend”. Semmi nem jön be nekik, minden ellenükre játszik, nem hoznak sorban ösztönösen jó döntéseket, hanem hibát hibára halmoznak. Képtelenek a hatalom eszközeit változatosan használni, csak arrogánsan tudnak mindenre reagálni, csak az agresszivitást ismerik, és mindez egyre inkább ellenük fordul.

Nem tudjuk megállapítani, hogy Orbán e folyamat melyik stádiumában van jelenleg, mert ennél sokkal többet néztünk ki belőle. Ravaszabbnak, taktikusabbnak gondoltuk, de ez az ember lecsupaszodott, és a nevetsésgesség szintjére jutott. Azért nem írjuk le teljesen, mert nagy bukások után sokszor volt képes önkorrekcióra, amire az utóbbi időben már nem. Ha ennek jelét adta volna, neki legutóbb a Sargentini-jelentés után vissza kellett volna vennie, az undorító és mocskos pávatánca képmutató jeleneteit kellett volna bemutatnia, hogy a helyzetét stabilizálja és a lehetőségeit hosszabb távon megőrizze, de ehelyett megkeményítette magát, és egy felcsúti vak ló mintájára ment neki a falnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.