2019. május 28., kedd

TEGNAP ELVESZTETTE AZ EP-VÁLASZTÁSOKAT, MA LETÖLTENDŐ BÖRTÖNBÜNTETÉSRE ÍTÉLTÉK ROMÁNIA LEGERŐSEBB POLITIKUSÁT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SIPOS ZOLTÁN
2019.05.27.


Egy egész ország pezsgőt bont, miután a nagyobbik kormánypárt, a PSD elnökét 3 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Az ítélettel a romániai politika egy korszaka zárult le.

Rossz napja van ma Liviu Dragneának: néhány órája 3 év6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték – mindezt miután pártja, a kormányzó Szociáldemokrata Párt történelmének egyik leggyengébb eredményét érte el a tegnapi EP-választásokon.

A Legfelsőbb Bíróság ítélete után a politikusnak két órája van, hogy jelentkezzen a rendőrségen, és bekísérjék a Bukarest déli részén levő Rahova börtönbe. Cikkünk leadásakor két, elsötétített ablakú személygépkocsi hagyta el a politikus házát – azt nem tudni, hogy Dragnea benne ül-e az egyik autóban.

Kormányváltás készül

A választási vereséggel, valamint Dragnea ítéletével egy korszak zárul le a romániai politikában: az utóbbi években egyre inkább euroszkeptikus, populista hangnemet megütő, Soros-ellenes szlogenekkel kísérletező PSD minden valószínűség szerint ellenzékbe kényszerül, és egyelőre nyitott kérdés, hogy ki lesz Dragnea utódja a párt élén.

Klaus Iohannis államfő ma be is jelentette, hogy a két ellenzéki párt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), valamint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) Szövetség a jelenlegi “csődös koalíció”, a PSD-ALDE kormány alternatívái lehetnek.

Az USR elnöke, Dan Barna tegnap este úgy nyilatkozott, hogy a „voks azt mutatja, hogy Románia és a románok új, tisztességes és kompetens politikai osztályt akarnak. Nem fér kétség hozzá, hogy ennek a kormánynak mennie kell”. A politikus szerint vagy lemond a kabinet, vagy bizalmatlansági indítvánnyal leváltják...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.