2019. május 14., kedd

TGM: EURÓPA ELLENSÉGEI A FEHÉR HÁZBAN

HVG ONLINE 
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2019.05.14.


Sokan megpróbálják lekicsinyelni Orbán Viktor diplomáciai sikerét, hasonló hangok hallatszanak Nyugat-Európából is. Ez súlyos tévedés.

étségtelen tény, hogy a hivatásos amerikai diplomáciai apparátus, amely a hidegháború évei óta – minden megalkuvás és következetlenség ellenére – Európában (és csak Európában!) valamiféle diktatúraellenes és emberi jogi „vonalat vitt”, évekig szabotálta Orbán Viktor magyar miniszterelnök washingtoni hivatalos látogatását. A mccarthysta boszorkányüldözés és kommunistaellenes hisztéria (Red Scare), a Whittaker Chambers-ügy szép napjai óta az amerikai szélsőjobboldal szilárd meggyőződése, hogy a külügyminisztérium (State Department), a diplomáciai kar és a CIA tele van megbízhatatlan baloldaliakkal és liberálisokkal, akik annak idején az „enyhülés” hívei voltak, nem úgy, mint az FBI, a Nemzetbiztonsági Tanács, a Pentagon és a katonai vezérkar. Ezek a hittételek ma is élnek, de a szélsőjobboldal eddig nem adott elnököt, aki persze a liberális establishment ellensége, és végső soron erősebb nála. És aki mindig osztotta ezeket a paranoid előítéleteket.

Orbán washingtoni látogatása egyben Trump győzelme, a vesztesek pedig Trump kormányzaton belüli ellenfelei.

Vesztesek továbbá a magyar honpolgárok, akik majd kifizetik azokat a méregdrága és fölösleges amerikai szuperfegyvereket, amelyekkel Orbán viszonozza a megtiszteltetést.

De ezek viszonylag mellékes ügyek ahhoz képest, hogy miért volt fontos Trumpnak (és nemzetbiztonsági főtanácsadójának, a szélső konzervatív és háborúpárti John Boltonnak) Orbán Viktor meghívása.

Donald Trump egyik legfontosabb világpolitikai tulajdonsága, hogy ő az Európai Unió (és az ENSZ, valamint minden nemzetközi szervezet és egyezmény) nyílt ellensége, amivel túllépett az 1945 utáni status quo alapelvein, s amivel teljesen megváltoztatta a nemzetközi helyzetet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.