2019. június 3., hétfő

A TŰZZEL JÁTSZIK A FIDESZ, AMIKOR A SAJÁT CÉLJAI ELÉRÉSÉRE HASZNÁLJA A MI HAZÁNK MOZGALMAT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.06.03.


Ismét bekerültek a közbeszédünk be olyan szavak, mint cigánybűnözés, genderezés. A „nemzeti radikalizmust” nyíltan felvállaló Mi Hazánk Mozgalom a semmiből jött, és a Fidesz hallgatólagos (és pénzügyi) támogatásával építette fel magát néhány hónap alatt. Az MHM elsődleges küldetése a Jobbik meggyengítése, szavazótáborának elterelése az ellenzéki oldalról, ugyanakkor jó hivatkozási alap lesz Orbán Viktor számára, amikor a kereszténydemokrata szövetségeseknél meg kell magyaráznia, miért tolódott el a szélsőjobb felé a Fidesz. Ugyanezt a szerepet töltötte be a Jobbik is, amíg el nem kezdett néppártosodni. A Fidesz akkor van elemében, amikor szatellit pártok keringenek körülötte. 

A Mi Hazánk Mozgalom felélesztette a tíz éve betiltott Magyar Gárda szellemét, hiszen az előszeretettel masírozó Nemzeti Légó a párt katonai szárnyaként funkcionál. Feladatuk, hogy balhékat provokáljanak olyan településeken, ahol vannak szép számmal szimpatizánsaik, ugyanakkor az ellentüntetőket is az utcára lehet csábítani, ezzel is demonstrálva az ország megosztottságát bizonyos kérdésekben. A rendkívül pragmatikusan politizáló Orbán Viktor az ásotthalmi polgármesterben megtalálta azt a személyt, aki elvégzi helyette a piszkos munkát. A miniszterelnök számára egyre kínosabbá váló Jobbik ugyanis az egyetlen politikai erő volt a jobboldalon, amellyel osztoznia kellett a konzervatív szavazatokon, ugyanakkor ez a párt kampányolt leghatékonyabban a korrupció témájával a legutóbbi választásokon.

Az úgynevezett „nemzeti radikalizmus” főként akkor hasznos a kormánypárt számára, amikor anyagi függésben tudja tartani azt a pártot is, amelyik ellen harcol, illetve azt is, amelyet felhasznál annak bomlasztására és gyengítésére. Amíg ugyanis a Jobbik fuldoklik az adósságban (főként azért mert rengeteg pénzbüntetéssel sújtotta az Állami számvevőszék), addig ellenlábasát alig leplezetten bőkezűen támogatja a Fidesz. Nem volt nehéz észrevenni például az uniós választási kampányban, hogy az óriásplakátok piacát uraló kormánypárt mellett csak a Mi Hazánk Mozgalom hirdetései jelentek meg a fizetős helyeken. Ehhez képest a választáson elért 3,3 százalékos eredmény nem is mondható valami fényesnek, hiszen ezzel egyetlen képviselőt nem tudtak bejuttatni az Európai Parlamentbe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.