2019. június 30., vasárnap

BOD PÉTER ÁKOS: FEL KELL KÉSZÜLNI, HOGY SZEMBESZÉL JÖHET A PIACOKON

NÖVEKEDÉS.HU
Szerző: SZABÓ ANNA
2019.06.30.


...Az előrejelzések szerint következő években fokozatosan csökken a magyar gazdasági növekedés üteme: az idei évre még 4,2, 2022-re viszont 3,3 százalékos GDP-bővülést vár. Ennek megfelelően a bruttó átlagkeresetek növekedési üteme is visszaesik, az idén várható 10 százalékról – 2022-re – 5,9 százalékra.

A következő években tehát lassabb ütemben halad a bérfelzárkóztatás, de reménykeltő, hogy innovatív nemzetek közelében élünk, ugyanakkor mi nem állunk jól a nemzetközi innovációs listán. A Bloomberg 60 országot felölelő innovációs listáján Németország a 2., Ausztria a 12., Lengyelország a 22. Magyarország pedig a 32. helyen áll.

Kiemelte, hogy folyamatosan figyelemmel kell követni azt is, miként lehet javítani az oktatáson és a képességek fejlesztésén, hiszen ezek is meghatározzák a bérek további emelkedését. Az egyik legfontosabb nemzetközi kompetenciamérés, a PISA-teszt eredményei alapján aggasztó jelenség figyelhető meg: a matematika, a természettudományok és a szövegértés terén 2006 óta fokozatosan romló teljesítményt nyújtanak a magyar diákok.

Mindezekből arra lehet következtetni, hogy Európa, illetve ezen belül Kelet-Közép-Európa sikeres éveket tudhat maga mögött, de sérülékeny.

A kelet-közép-európai térség esetében a már felsorolt világgazdasági kockázatok mellett az elvándorlás, a munkaerőhiány, a területi szétszakadás, az elégedetlenség és a populista politika is komoly kockázati tényezőt jelent. Eközben új technológiai forradalom zajlik, amely átrajzolja a térségeket, az iparágakat, a fogyasztói szokásokat, és az árarányokat. Most kell igazán jól tájékozódni, és a munkaerő képzésére is nagyon oda kell figyelni, ha hatékonyan akarjuk hasznosítani.

Bod Péter Ákos szerint a térségben tapasztalható korrupció különösen káros, mert erősen sújtja a fiatalokat és a képzetteket, és ezzel gyorsítja az emigrációt
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.