2019. június 19., szerda

BOLDOG SEMMILYENSÉGBEN ÉLNI – MENGELE MAGYAR KÁPÓJA ÉS A BŰNTUDAT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2019.06.19.


Negyven gyereket hozott haza Auschwitzból Spiegel Ernő, Mengele Zwillingsvatere, az ikerfiúk kápója. Az ő történetét dolgozta fel Gyurkovics Tamás legújabb regényében. Spiegelt élete nagy részében bűntudat gyötörte, hallgatott a múltjáról. Gyurkovics Tamás azt mondja, számára az volt a fontos, hogy megértse, az általa jónak tartott Spiegel Ernő miért tartotta magát bűnösnek. A bűntudata nem pusztán a traumából fakadt, hanem abból a kérdésből, amit nap mint nap feltett magának: mit és meddig szentesít a túlélés parancsa?

A Migrén – Egy bűntudat története című új regénye Spiegel Ernő történetét dolgozza fel. Könyvbeli nevén Spielmann Ernőt Mengele választotta ki arra, hogy Auschwitzban az ikerfiúk „kápója”, azaz Zwillingsvater legyen. Korábban azt mondta, előző, a hírhedt náci orvosról szóló regénye felháborodásból és nemtudásból fogant. A Migrén miből?

– Abból a dilemmából, ami a bűnnel és a megmaradás érdekében hozott döntésekkel kapcsolatos. Spiegel Ernő történetével akkor találkoztam, amikor a Mengele bőröndje című regényemhez gyűjtöttem anyagot: ekkor szembesültem azzal, hogy mi, magyarok milyen keveset tudunk erről a kivételes történetről. Nevezetesen arról, hogy egy honfitársunk negyven ikerfiút kísért haza Auschwitz-Birkenauból. Az előző könyvem után kialakult egyfajta párbeszéd az olvasókkal, így sok mindent megtudtam róla is. A döntő momentum azonban az volt, amikor rábukkantam Yoav Heller PhD-dolgozatára, amelyet egy londoni egyetemnek írt. Ez világossá tette számomra, hogy Spiegel háború utáni élete talán még az előbb említett drámai hazaútnál is izgalmasabb.

Családjával Izraelben élt, és hallgatott mindarról, ami vele történt. Mi volt ebben különleges?

– Mengele bűnös volt, de bűntudat nélkül élt. Spiegel viszont ártatlan volt, és egész életében bűntudat gyötörte...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.