2019. június 19., szerda

CENZÚRÁZNI KEZDTÉK A SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR DOLGOZÓINAK BELSŐ FÓRUMÁT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2019.06.18.


Akkora az elégedetlenség és a káosz az Országos Széchényi Könyvtár dolgozói körében, hogy a vezetés jobbnak látta megszüntetni a szabad véleményközlés belső fórumát. A könyvtár intranetjén ezentúl csak az OSZK nemzetközi és kulturális kapcsolatok osztálya posztolhat.
Főigazgatói utasításban rendelkezett Tüske László főigazgató arról a múlt héten, hogy „az Országos Széchényi Könyvtár hivatalos belső kommunikációs tevékenységének ellenőrzése és végrehajtása 2019. június 14. napjától a Nemzetközi és Kulturális Kapcsolatok Osztályának (NKO) feladata.”

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy „az intézmény működésével kapcsolatos hivatalos híreket, tájékoztatásokat, utasításokat kizárólag az NKO felelős munkatársai közölhetnek, illetve oszthatnak meg a belső honlap felületén is”. Sőt, azok a „szervezeti egységek”, amelyeknek mégis volna az egész intézményt érintő közlendője, el kell, hogy küldje az NKO-nak „a közzétételre elegendő időt hagyva”.

„Túl sok volt az elkeseredett bejegyzés és a kormányfika, bár az utóbbi inkább kommentben” – ezt már az OSZK életére rálátó forrásunk fűzte hozzá

Való igaz, a könyvtár intranetje – nagyrészt művelt, kritikus értelmiségi felhasználók lévén – egyfajta online Hyde Park Corner-ként üzemelt mindeddig: amennyire ráláthattunk egyik-másik beszélgetésre, a stílus maradéktalanul tiszteletteljes volt, de szabad. Ennek informátorunk szerint befellegzett, bár a kommentelést tudomásunk szerint egyelőre nem cenzúrázza a vezetés.

Az OSZK gondjairól hónapok óta rendszeresen írunk, a lényeg, hogy nagyon úgy fest, a kormányzat kivérezteti a nemzeti közgyűjteményt, méghozzá aligha függetlenül a felbecsülhetetlen értékű budai várbeli ingatlanjuktól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.