2019. június 11., kedd

ÉRIK AZ ANGOLOS TÁVOZÁS AZ UNIÓBÓL? - AZ ELEMZŐK SZERINT ERŐSEN FOGY A TÜRELEM

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.06.11.


Megy a harc a brit miniszterelnöki székért. Az egyetlen, az új népszavazást támogató pályázó visszalépett, a legesélyesebb jelölt pedig gyakorlatilag zsarolni kezdte az Uniót. Az elemzők többsége kimondva kimondatlanul egyre reálisabbnak látja a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét.

Nem tudni, mit várnak az angolok egy új miniszterelnöktől, amikor a Brexit körülményei semmit nem változtak. Theresa Mayról sok mindent el lehet mondani, de azt nem hogy ne képviselte volna eltökélten a három évvel ezelőtti népszavazásnak az – általa egyébként a kampány során még ellenzett – eredményét, és ne próbálta volna minél kevesebb zökkenővel kivezetni Nagy-Britanniát az EU-ból. Bárki is lesz az utódja, folytatnia kell a szkanderozást a képviselőházzal és Brüsszellel, de – egyelőre legalábbis – igencsak kérdéses, hogy juthat-e többre, mint May.

A brüsszeli vezetők többször határozottan kijelentették, hogy a tárgyalások lezárultak, és nincs mód a tavaly decemberben két éves munkával kiizzadt megállapodás módosítására. A tíz lehetséges új miniszterelnök közül a legesélyesebb, Boris Johnson hétvégi pengeváltása Macron francia elnökkel, nem a kölcsönös jóindulatot vetíti előre egy esetleges újabb tárgyalási forduló esetére. És noha Macron a nagy hitelminősítők szerint túlzott, amikor azt üzente, hogy annak a 40 milliárd eurónak a visszatartása, amit Nagy-Britanniának ki kell fizetnie (ahogy ezt Johnson kilátásba helyezte), egyenértékű lenne az államcsőddel, nem valószínű, hogy a Brüsszel hagyná magát olyan egyszerűen megzsarolni..


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.