2019. június 27., csütörtök

LEHET, HOGY EZÉRT KELL NEKÜNK IS 3 ÉVES KORTÓL A HAJDANI KÖZOKTATÁSBÓL ELFIDESZÜLT SZTÁLIN-GYÁRTÓSORON REGGELTŐL ESTIG FORMÁLÓDNI?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Mikes Mirtill
2019.06.27. 


Tárgy: Sztálinsokszorosítás

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba


Most aztán tényleg ne tessék hazajönni, mert nagy itt a kavarodás. A tatámék is csak kapkodják a fejüket, pedig ők a sötétben is látnak. Nem úgy értem. Nem a szemükkel. Azzal, a szemüveggel felturbózva is csak bajosan. Hanem az eszükkel. Persze kend ezt nem értheti, én meg nem tudom megmagyarázni kendnek. A Béla bácsi viszonylagosan pedzegette – szerintem legalább is-, amit szeretnék kinyögni: „A kultúra a szegények szabadságra nyíló ablaka, amit éppen most falaztat be a diktátor a papokkal”. Gondolom, nem érti most se. Nincs egyedül.

Nekiszaladnék másképpen. A nagyiéknak is kötelező volt az egyházi iskola, mikor olyan kicsik voltak, mint most én. Csakhogy akkor a papok többsége szegény és ezért a szegények pártján volt. A nagyi fel is olvasta nekem egy ormánsági református lelkész panaszos sorait: „Tégy egy népet szegénnyé, súlyos gondokkal küszködővé s lealjasítod azt a népet”. Több mint száz esztendeje írta ezt a bácsi, és jött az első világégés és tényleg. Megszentelt puskákkal gyilkolta egymást Európa népe. Mimagyarok különösen jeleskedtünk. Díjazták is Trianonban.

Utána a Horthy-féle keresztény kurzus idején az Isten szolgái, no meg a tanítók szárszói konferenciára jártak, a népi írók az urbánusokkal összekapaszkodva tették a dolguk, hogy „a nép fia, a nép közül kilábol”- hasson.

Most a nép fia „az erőközpontból” a népére gázol, vagy, ahogy Arany János írta: „…….hint szennyet apái porára a maradék.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.