2019. július 1., hétfő

EZT A KÁOSZT NEM KIS MELÓ LESZ HELYRERAKNI A RAJONGÓK FEJÉBEN, DE MENNI FOG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.07.01.


A modern állam politikai tehetségtelenségének leplezésére magas fokú dezinformációs tevékenységet kénytelen folytatni. Minél rosszabb a kormányzat, az államban annál több a hazugság. Régebben cenzúrának hívták azt a primitív, szelíd, de végképp elavult eljárást, amely az információt egyszerűen eltiltotta és elhallgatta. Ez még abban az időben történt, amikor ha valamit indexre tettek, hatását elveszítette, és azt csupán a legelvetemültebb direkt morál tartotta számon. Ma az államvédelem nemcsak a sajtó, a rádió, a televízió, a film, a színház, az irodalom hivatásosan és szisztematikusan foglalkozik a dezinformálással. Ezen kívül a behódoltaknak a hazudozást öntevékenyen kell folytatniuk, és művészetből, tudományból, közgazdaságból csak kellőképpen áthangolt információk kerülhetnek nyilvánosságra. Az időjárásjelentés sem lehet többé egyszerű adatközlés, hanem annak bizonyos tekintetben a kormányzatra nézve kedvező dezinformációt kell tartalmaznia. Ma körülbelül már csak a naptár és a menetrend információi megbízhatóak. 

(Hamvas Béla, 1958-1964: Patmosz I.: Direkt morál és rossz lelkiismeret)

Verőfényes, klímaváltozással sújtott jóreggelt kívánok minden kedves olvasó embernek! Új hónap, új hét, mi kell még? Semmi. Gondoltam, a hétfő tiszteletére feldobom egy kicsit magunkat, úgyhogy az örök és megismételhetetlen Hamvas Bélával emlékeztetném kedves mindannyiunkat arra, hogy nem 1958-at, nem 1964-et, hanem 2019-et írunk. Ennek ellenére a fent idézett állítások között nemigen találtam olyat, amit ki lehetne kukázni, mert okafogyottá vált. Az is igaz, hogy arról fogalmam nincs, mi a helyzet a menetrendek megbízhatóságával.

Ámazonban izgalmas időket élünk, tegnap délután óta egész jól szórakozom azon, amit az elvtársak összeizzadtak a brüsszeli EU-csúcs margójára. Különösen mióta az első vasárnapi értesülések felröppentek arról, hogy Timmermans úr – akit Orbán ugyebár félkézzel elbuktatott már napokkal ezelőtt -, még mindig partiban van az Európai Bizottság elnöki székéért. Ami azt jelenti (már megint), hogy Orbán Viktor hivatalosan is hazudott a választóinak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.