2019. július 1., hétfő

A KELET-EURÓPAI VEZETŐK MEGFÚRTÁK TIMMERMANS BIZOTTSÁGI ELNÖKKÉ VÁLASZTÁSÁT

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2019.07.01.


Bár az előzetes sajtóinformációk alapján úgy tűnhetett, a vasárnap esti rendkívüli EU-csúcson a tagállami vezetőknek sikerülhet egyezségre jutniuk a legfontosabb uniós csúcspozíciók elosztásáról, nem sokkal 11 után Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felfüggesztette a sikertelennek bizonyuló tárgyalásokat.

A csúcs alapból több órás késéssel indult, miután az Európai Néppárt informális találkozója elhúzódott, főként a néppárti állam- és kormányfők felháborodása miatt, amelyet a nap közben kiszivárgott tervek váltottak ki. A vasárnap bejelentett hírek szerint Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, Pedro Sánchez spanyol és Mark Rutte holland kormányfők azt javasolták, hogy az EP-választáson második helyet elért szociáldemokraták csúcsjelöltje, a holland Frans Timmermans kerüljön az Európai Bizottság élére.

A néppárti találkozón azonban több vezető, köztük Írország, Bulgária és Horvátország kormányfői is elvetették a tervet. Orbán Viktor maga is nemet mondott, a Néppárt vezetőjének írt vasárnapi levelében „megalázónak” nevezte Timmermans jelölését az EPP számára. A liberális frakcióban helyet foglaló Andrej Babis cseh kormányfő, illetve a szociáldemokraták között helyet foglaló román és a konzervatív lengyel kormány is ellenezte a javaslatot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.