2019. július 26., péntek

ORBÁN ELSZIGETELI A MAGYAROKAT ÉS A PÉNZÜKET IS KOCKÁZTATJA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.07.26.


A magyar és lengyel kormányzatok elszigetelték hazájukat az EU-ban, ráadásul a szegényebb országoknak járó uniós pénzük is oda lehet – erről ír a New York Times. Nem ez az egyetlen cikk a lapban, amelyben Magyarország negatívumairól van szó. A rasszizmus és a jobboldali nacionalizmus terjedése miatt aggódó amerikai képviselő, Ilhan Omar a rossz példák sorolásakor hazánkat említi elsőként a sorban.

A londoni Financial Times „Orbán Viktor és a történelem újraírása” címmel igen terjedelmes, 1956-ot felidéző fényképekkel illusztrált cikkben hívja fel a figyelmet a történelmi kutatással foglalkozó intézetekkel kapcsolatos magyar kormányzati nyomulásra.

Írnak az 56-os Intézetnek a Veritasba való beolvasztásáról, az úgynevezett emlékezetpolitikai konfliktusokról, és kiemelik, hogy a miniszterelnök – bírálói szerint – saját szerepét a valóságosnál jelentősebbnek igyekszik feltüntetni a kommunizmus megdöntésében.

A cikk felidézi egyebek közt a Nagy imre és társai újratemetésén elmondott Orbán-beszédet, és felhívja a figyelmet arra, hogy egyes állítások szerint már hónapokkal a szovjet csapatok kivonását követelő beszéd elhangzása előtt megkezdődött a részleges kivonulás.
Elszigetelődtek, és a pénz is elmaradhat

A Bloomberg amerikai hírügynökség, amelyet főként gazdasági. pénzügyi körökben kísérnek élénk figyelemmel, továbbá a Politico című amerikai médiatermék európai kiadása, illetve számos más, uniós kérésekkel foglalkozó hírportál beszámol arról, hogy az Európai Bizottság egyfelől a luxembourgi székhelyű uniós bírósághoz fordul az úgynevezett Stop Soros törvény miatt, másfelől pedig újabb kötelezettségszegési eljárást is indít Magyarország ellen azért, mert a tranzitzónában levő menekülteket nem látják el élelemmel.

New York Times, amely ugyanerről a Reuters beszámolóját közli, kitér arra is: Magyarország, regionális szövetségesével, a szintén nacionalista kormány által irányított Lengyelországgal együtt most annak az eshetőségével néz szembe, hogy elveszít uniós támogatásokat, mert a jómódúbb nyugati tagországok, amelyek az EU költségvetési forrásait biztosítják, a demokratikus elvek betartásától akarják függővé tenni a kifizetéseket.

A migrációról és a demokratikus normákról folytatott vita elszigetelte a keleti tagállamokat, és azok kimaradtak a legfőbb uniós vezetői posztok elosztásából – teszi hozzá a cikk, amely emlékeztet arra is, hogy az Európai Bizottság egyik feladata annak figyelemmel kísérése, mennyire tartják tiszteletben a tagállamok az uniós jogot. A testület következő vezetője kilátásba helyezte: novemberben kezdődő, ötéves hivatali ciklusa alatt nem fogja engedni, hogy Budapest és Varsó fittyet hányjon a demokráciára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.