2019. július 26., péntek

VENNI VAGY BÉRELNI JOBB AZ EGYETEMI ÉVEKRE? - KISZÁMOLTÁK, MIKOR MI ÉRI MEG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.07.26.


Sok szülő borzad el ilyenkor az albérleti árakon, és gondolkodik el azon: nem lenne-e célszerűbb inkább vásárolni lakást. A Takarék Index elemzése számításokkal segít eldönteni ezt a dilemmát. 

A lakáspiac jelenleg kedvelt befektetési alternatívának számít, így az egyetemre készülő leendő hallgatók családjai között is többen gondolkodhatnak el a lakásvásárláson. A döntés során a Takarék Index elemzői szerint fontos tényező azonban, a bérleti díjak, és lakásárak szintje mellett, hogy a diák meddig tervez az ingatlanban élni. Megvizsgálták tehát, hogy milyen időtávok esetén érdemes elgondolkodni a vásárláson. Ehhez kiszámították az adott területekre jellemző fedezeti időtávokat, vagyis azt a pontot, ahol a bérlés és vásárlás költsége még éppen megegyezik.

A fedezeti időtávok kiszámításához a Takarék Index kerületet jellemző átlag lakásáradatai mellett a Duna House bérleti díj adatait használták fel. A modell felállításakor azt feltételezték, hogy a lakás vételárának 50 százalékát hitelből (10 éves futamidő, 5 százalékos THM) fedezik, és számoltak járulékos költségekkel (illeték, felújítás, biztosítás) is.

Budapest esetében 1,8 és 6 év között ingadozik az az időtartam, amely felett már a saját ingatlan bizonyulhat az olcsóbb megoldásnak, vagyis az eredmények azt mutatják, hogy a jelentősen növekvő lakásárak ellenére még lehet találni olyan kerületeket, ahol esetleg egy 3-3,5 év alatt megszerezhető Bsc diploma esetében is a vásárlás felé billenhet a mérleg nyelve a bérlés helyet.

Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a tanulmányaik miatt új városba költöző diákok közül sokan élnek azzal a lehetőséggel, hogy lakásuk egy-egy szobáját kiadják valamely ismerősüknek, csoporttársuknak. A Takarék Index elemzése szerint ez a lépés sokkal közelebb hozhatja a vásárlást. Az adott területet jellemző 30 százalékos bérleti díjakat nettó jövedelemnek tekintve (egyszerűség kedvéért ezt már a személyi jövedelemadó levonása utáni összegként fogták fel) a budapesti vizsgált helyszíneken az elérhető adatok szerint így már csak 1,3 és 3,4 év között mozogtak a fedezeti időtávok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.