2019. augusztus 2., péntek

KÖZPÉNZESŐ A KÉZILABDACSARNOKRA, A PÜSPÖKI STADIONRA, ÉS A MINISZTERELNÖK GYÜLEKEZETÉRE

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.08.02. 



G7: 10-15 milliárd helyett 115 milliárdunkba kerül majd az új kézilabda csarnok

Úgy néz ki, hogy a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságra épülő multifunkcionális sportcsarnok többe fog kerülni, mint a 2017-es vizes vb. Az se volt egy olcsó rendezvény pedig, de ezek után a kézivébé költségeit megbecsülni sem merjük. Egyébként a kormány sem: eddig még nem mondtak konkrét összeget. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke tavaly csak annyit saccolt, hogy 10-15 milliárdos beruházások (vagyis építkezések) lehetnek. Most viszont kiderült, hogy a Mészáros Lőrinc és gyerekei tulajdonában lévő Fejér B.Á.L. Zrt. 115 milliárd forintért építené meg a csarnokot. Ez rögtön tízszeres áremelkedés, ami azért még a NER-ben is erős, és ehhez jönnek majd még a további költségek.


Szeged.hu: Négymilliárddal drágul a szegedi püspöki stadion

A közbeszerzési értesítőben megjelent tájékoztató szerint olyan körülmények adódtak az építkezés során, „amelyeket a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő nem láthatott előre”. Emiatt sajnos az egyéb közbeszerzésekkel is vastagon kitömött Market Zrt. nem tudja nettó 9,4 milliárd forintból felhúzni a Szeged–Csanádi Egyházmegye stadionját, hanem – jelenlegi állás szerint – nettó 13,4 milliárd közpénzt emészt fel a létesítmény. Az egyházmegyét egyébként a Fideszt nyíltan támogató Kiss-Rigó László püspök vezeti, aki szerint azért építenek az állami támogatásból stadiont, hogy örömöt szerezzen.  Kérdés, hogy kinek.

444: A kormány 1 milliárdot ad Orbán gyülekezetének református óvodára

A Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a kormány támogatja a Svábhegyi Református Egyházközségnek a svábhegyi református óvoda és a kapcsolódó kiszolgáló létesítmények megvalósítására irányuló szándékát, ezért kapnak erre jövőre 944,3 millió forintot az államkasszából. Az egyházközség Orbán Viktor miniszterelnök gyülekezete, ami már korábban is kapott állami támogatást.

HVG.hu: Ingyen megcsináltuk, amire a közmédia nem volt képes: itt az adatbázis a milliós szerződéseikről

Az állami intézmények bevett szokásához híven az évi közel 100 milliárd forint közpénzből működő, és nyílt kormánypropagandát toló MTVA is kereshetetlen, béna formátumban teszi közzé, hogy mire költi az adófizetőktől származó összegeket. A hvg.hu ezt megelégelve különböző internetes szövegfelismerő programok segítségével bevitte az összesen több mint 2400 tételt egy táblázatba, így most már könnyedén böngészhetők a közmédia szerződései.

Napi.hu: Microsoft-botrány: konkrétan megnevezte az érintetteket az amerikai hatóság

Az amerikai tőzsdefelügyelet a Microsoft magyar korrupciós botrányáról szóló jelentésében kiemeli, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság is érintett a sok százmilliós visszaélésben. Szép országimázs. A harmadik magyar érintettként az Oktatáskutató és Fejlesztési Intézetet nevezték meg, és részletesen leírták, hogyan játszottak össze a Microsoft és a közszféra dolgozói, hogy megbundázzák az állami beszerzéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.